Нови метак ће се сам уништити у лету

Агенције
Нови метак ће се сам уништити у лету

Упркос свој модерној технологији, у војним акцијама и даље страдају и бројне цивилне жртве. Америчка војска је пријавила патент нове врсте метка који би се сам уништио након што досегне мету. Патент су пријавили под именом "пројектил ограниченог домета".

Према америчким војним инжењерима и развојном тиму замишљено је да нови систем испаљивања овог метка садржи и реактивни материјал који би се запалио након што пушка опали. Та би реакција трансформисала 50 милиметарски калибар метка у "аеродинамични нестабилни објекат". Вријеме изгарања одређује колико ће метак одлетјети прије него што изгуби свој аеродинамични облик и почне да губи на брзини.


Развојни тим у којем су Брајан Ким, Марк Миниси и Стивен МекФарлан пријавили су овај патент још 7. маја 2013. године, а одобрен је 1. септембра 2015. године.

Вјерује се да би овај концепт значајно смањио колатералне жртве у градовима и да би потом могле да се направе и серије таквих метака и за муницију мањих димензија и различита оружја.

Нажалост, одобрени патент не значи да ће америчка војска заиста и произвести и почети да користи овакву муницију.

Наиме, амерички медији откривају да је овај пројекат тренутно без буџета и да се чека неко друго вријеме када ће се појавити прилика за прихватање нове технологије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана