Норвешки ирваси су радиоактивни

Агенције
Норвешки ирваси су радиоактивни

Скоро три деценије од нуклеарне катастрофе у Чернобилу, регистрован је пораст радиоактивности код норвешких ирваса, због чега њихово месо није погодно за конзумирање, изјавила је у петак једна научница.

Ниво цезијума 137, радиоактивног изотопа који може да буде испуштен приликом атомске катастрофе, који се мјери код узгајаних ирваса достигао је до 8.200 бекерела (Bq) по килограму ове године код ирваса у централном дијелу Норвешке.

Та област била је најтеже погођена радиоактивним облаком произашлим из чернобиљске несреће, која се догодила 1986. на удаљености од више хиљада километара и која је однијела више хиљада живота.

"То је далеко више од горње границе дозвољене за клање животиња", од 3.000 бекерела по килограму, и далеко више од нивоа измјереног прије двије године између 1.500 и 2.500 бекерела, рекла је за агенцију Франс прес Ингер Маргарете Ејкелман, из норвешке Управе за заштиту од зрачења.

Као посљедица овога неколико хиљада животиња није могло да иде на клање крајем септембра.

Еикелман је рекла да је регистрован пад нивоа цезијума у екосистему већ више година и да се мислило да ће и ирваси имати нивое испод дозвољеног максимума.

Пораст радиоактивности ове године објашњава се, према научницима, великом количином печурака које воле ирваси, овце и друге животиње на испаши, због дугог, влажног и топлог љета.

Печурке црпе хранљиве материје из највиших слојева земље, гдје се налазе честице цезијума 137 које су пале из чернобиљског облака.

Ејкелман је рекла да се ниво радиоактивности од цезијума преполови послије двије до три недјеље ако ирваси једу другу храну а не печурке, које ће иначе нестати са првим мразом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана