Ноћно небо изнад Кипра се освијетлило, а затим се чула громогласна експлозија

Агенције
Ноћно небо изнад Кипра се освијетлило, а затим се чула громогласна експлозија

Званичници Кипра су затрпани пријавама становника да се ноћно небо наједном освијетлило и да се затим чула громогласна експлозија.

Полицији су се јавили људи који тврде да су видјели чудан бљештав предмет над планинским венцем Троодос у ноћи између четвртка и петка. Становници тог подручја кажу да су на небу видјели зелено-бијело светло, а затим чули јаку, удаљену експлозију која је, међутим, потресла тло.


Јорданис Димитријадис, портпарол Геолошке службе Кипра, рекао је да није нађен доказ да је предмет из свемира те ноћи пао на Земљу.

Ако су извјештаји о метеору над Троодосом тачни, Димитријадис каже да је вјероватно да је то био невелики камен и да је експлодирао високо на небу, а комади су се расули. Ипак, полицајци су послати у потрагу за остацима претпостављеног метеора.

Подаци америчке агенције НАСА показују да је чак 13.500 свемирских стијена, укључујући астероиде и комете свих облика и величина, пребројано на удаљености до 50 милиона километара од Земљине орбите. Тридесетак таквих предмета годишње успије да стигне до Земље, али изгоре у њеној атмосфери.

Многи од метеора који падну на Земљу су непримјећени углавном због тога што падну у океан, или у неки ненасељен крај.

Ове године је ипак примјећено како је један метеор пао у Атлантик.

НАСА је објавила да је то био камен из свемира пречника од пет до седам метара. Он је фебруара пљуснуо у океан у близини обале Бразила. "Метеори те величине нису превелики проблем", рекао је астроном-блогер Фил Плејт. "Да се ​​то десило у насељу, метеор би поразбијао неколико прозора и вјероватно престравио много људи, али не мислим да би изазвао штету већу од те", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана