Њјујорк и Бостон нестају за 2.000 година

Радио Слободна Европа
Њјујорк и Бостон нестају за 2.000 година

Њујорк - Амерички градови на обали океана међу којима су Бостон, Мајами и Њујорк готово сигурно ће нестати у наредних 2.000 година, а њиховој пропасти допринеће раст нивоа мора усљед глобалног загријавања, преносе агенције.

Престижни магазин Proceedings of the National Academy of Science (PNAS) доноси чланак у којем говори да ће због све веће емисије штетног угљен-диоксида и глобалног отопљења ниво мора за 100 година нарасти до два метра, а за 2.000 година и до десет метара.

Водећи аутор студије Андерс Леверман је рекао да се очекује да ће са сваким порастом температуре за један степен Целзијуса ниво мора расти два метра.

Сада се поставља питање којом брзином и до које мjере ће се загријавати атмосфера.

Недавно је журнал Nature Climate Change извјестио да постоје индиције да ће се до 2.100 године атмосфера загријати за најмање два степена Целзијуса што значи раст нивоа мора за четири центиметра у мање од 2.000 година.

Извјештај доноси и мапу која приказује подручја која ће бити највише погођена растом нивоа мора, а ријеч је углавном о приобалним подручјима америчке источне обале, од Делавера до Флориде и дуж обале Мисисипија, Лујзијане и Тексаса.

Сви обални градови који се налазе на овом подручју, укључујући Њујорк и Бостон, ће бити у потпуности под водом.

Међутим, научници предвиђају да ће услијед слабијих морских олуја ова подручја пуно раније постати ненастањива, преноси Радио Слободна Европа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана