Неустрашиви Феликс сутра скаче из стратосфере уз директан пренос на Јутјубу

Aгенције
Неустрашиви Феликс сутра скаче из стратосфере уз директан пренос на Јутјубу

Аустријанац Феликс Баумгартнер, познат као "Неустрашиви Феликс", детаљно се припремио пред свој сутрашњи скок падобраном са висине од преко 37 километара, којим би требало да постави нов свјетски рекорд у екстремним падобранским скоковима, а успут и да достигне надзвучну брзину. Читав подухват ће бити директно сниман и преношен на Јутјубу.

У овом екстремном спорту и најмања ситница може да кошта главе, и зато у припремама ништа није препуштено случају. Баумгартен је у суботу снимљен у Розвелу, гдје је са својим тимом обавио финалне припреме након пет година тренинга и планирања.

Пошто је још једном прошао све техничке детаље, Баумгартнер је у свом спеијалном одјелу под притиском, вриједном 200.000 долара, мало посједио у засебној  приколици, одсутног израза лица, прикупљајући духовну снагу за подухват који му предстоји.
"Неустрашиви Феликс", који изгледа као лик из неког холивудског акционог филма - самопоуздан, згодан, и са тетоважом "рођен да лети" на руци - апсолутно вјерује у успех и тврди да се никада не би ни одважио да покуша да није тако. Ово увјерење дјели и његов тим инжињера и других научника, који након петогодишњих припрема могу да се поуздају да ће све протећи у најбољем реду, па су стога пристали и да се сутра ујутро скок директно снима и емитује на Јутјубу.
Има, додуше и стручњака који тврде да би, упркос свим предострожностима, ствари могле да крену и те како наопако - у тој мјери да Баумгартену прокључа крв, експлодира мозак, или искоче очи, и све то у преносу уживо, али он и његов тим такве злослутне спекулације не сматратрају за реалне.
Да ће све добро протећи поузда се и др Џонатан Кларк, медицински директор читаве операције, који у њој учествује и из једног интересантног личног разлога.

Од погибије астронаута Лаурела, када се спејс шатл "Колумбија" 2003. распао изнад Тексаса, овај бивши Насин хирург је, наиме, своју каријеру посветио истраживању како да се повећају изгледи астроанута да преживе пад са сличних висина, и на основу свог досадашњег рада и искуства "у потпуности очекује да ће све проћи успјешно".

"Наравно, то се ипак још увијек не зна", закључује, међутим, чак и он, па зато смјелом Аустријанцу сутра можемо само да пожелимо срећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана