Нестанци - свијета и свачега

Б92
Нестанци - свијета и свачега

Фестивал Науке 6.0 и овај децембар отвара разним занимљивим питањима, а затвара га надајући се ваљаним одговорима. Међутим, оно по чему се овогодишњи децембар разликује од претходних је шушкање о Крају.

Пророчанства која најављују Судњи Дан су бројна и стара колико и цивилизација. Хајде да се подсјетимо само неких:

1000. - Приче кажу да је паничан страх око 1000-те године је тресао Европу. Очекивао се Исусов повратак, симболично, миленијум након његовог рођења.

1033. - Како се Исус није вратио 1000-те године, Крај је помјерен за 1033. – на хиљадитогодишњицу распећа. Писанија бургундског монаха Радулфус Глабера описују миленијумску параноју која је владала у периоду 1000 - 1033 године.

11. август, 1999. - И док је у тадашњој Југославији овај датум обиљежен страхом и скривањем од штетног помрачења Сунца, посљедња тотална соларна еклипса претходног миленијума је многе инспирисала да поразмисле о катастрофама и коначности. Један је од њих је познати дизајнер Пацо Рабанне, који је тврдио да ће руска свемирска станица Мир пасти на Париз. Други су предвидели огроман астероид, који ће постати видљив током еклипсе, и који ће ударити Земљу. Свједоци смо да се ни једно није обистинило.

2000. - Сјећате ли се миленијумске грознице? Колико је само долазак 2000-те година изнедрио пророчанстава на тему! (Али и одличних новогодишњих журки, које као да су, за сваки случај, биле посљедње) Ипак, ни 1. 1. 2000. Исус се није спустио са небеса. Антихрист се није уздигао, нити су лансиране нуклеарке. Није нестала ни струја. Компјутери су нам и даље радили.

2001. - Занимљиво је да су се сва она пророчанства везана за 2000-ту годину, одржала и у наредној. Пророци су се правдали математиком – како нисмо имали нулту годину, онда је заправо 2001-ва, а не 2000-та почетак новог миленијума.

Било је и трагичних догађаја: Joseph Kibweteere је свом предсказању о Судњем Дану "2 (након што је "1 пропало) дао озбиљну ноту након што се са 600 сљедбеника затворио у цркву и запалио. Ово нажалост није само једно масовно самоубисто на тему.

Како је могуће да се људи не „преобрате" након свих ових пропалих пророчанстава? Ово је једно од питања које ћемо поставити др Оливеру Тошковићу, психологу и једном од учесника овогодишње дебате НЕСТАНЦИ – свијета и свачега.

Лијеп је јесењи дан и одлучили сте да кафу попијете напољу. Кафић је пун – око вас је много истомишљеника, бар по овом питању. Погледајте око себе, јер анкете кажу да сваки десети вјерује да ће Земљи доћи крај 21.12.2012. Мајанска цивилизација је запала око из, рекло би се, кривих разлога. И док сви знамо за тзв. мајанско пророчанство и тачан датум испуњења истог, мање је познато да су Маје једина позната цивилизација прије-колумбијанске Америке која је заправо имала писмо. А што се тиче мајанског календара, наука каже да је он прецизнији од Грегоријанског који користимо од 16-ог века на овамо, и представља доказ невјероватно великог знања из области математике и астрономије. Много питања имамо за нашег госта др Мишка Кораћа, директора археолошког парка Виминацијум.

Једна од ствари коју мистици и пророци стално истичу као доказ блиског краја, је слагање датума мајанског календара са прерачунима добијеним пажљивом анализом Књиге Промена (Ји Ђинг) и Библије. Питаћемо академика Владету Јеротића да нам каже има ли у овоме истине и какав је став Цркве по питању Судњег Дана. Свако са елементарним познавањем Библије зна да се у више наврата, а посебно у Књизи Октровења, најављује други Христов долазак. Замолићемо и за тумачење, рецимо, Јеванђеља по Матеји 24:29 И одмах ће по невољи дана тих сунце помрчати, и месец своју светлост изгубити, и звезде с неба спасти, и силе небеске покренути се, који нас неодољиво подсјећа на феномене који се у науци увелико испитују као потенцијални катастрофички ризици. Шта је највећа претња из Космоса који нас окружује и да ли имамо икакве шансе да се од неких од ових претњи одбранимо, казаће нам астрофизичар проф др Милан Ћирковић.

Јесте ли икад размишљали да се осигурате од, на примјер, удара астероида? Проф др Милош Божовић ће нам рећи да ли се оваква питања уопште разматрају на свјетским економским форумима и шта послован свијет види као највеће ризике по опстанак.

Уколико 22. 12. 2012. ипак осване као лијеп и сунчан зимски дан, потрудите се да искористите викенд. И сваки слиједећи, јер неки већ најављују рандеву – пирамидолог Макс Тот тврди да је повратак Исуса заказан за годину 2040. До ових налаза, Тот је дошао као и сви други пирамидолози – баратањем димензијама Велике пирамиде.

А за све неверне Томе – неко ће једном бити у праву и крај свијета и свачега ће доћи. Ако не раније, онда сигурно око 4 500 000 000. године послије Христа, када ће Сунце постати црвени џин, прогутати Меркур, Венеру, нашу Земљу, а вјероватно и Марс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана