Наука ставила тачку на посљедњу „велику мистерију Титаника

Aгенције
Наука ставила тачку на посљедњу „велику мистерију Титаника

Скоро вијек касније, ријеч „мистерија" замјењена је другом – „превара". Британски Телеграпх пише о „посљедњој великој мистерији" везаној за потонуће Титаника – судбини покојне Лорејн Алисон.

Вјеровало се да је ова, тада двогодишња путница, потонула заједно са бродом, што ју је чинило јединим дјететом које је изгубило живот а да је путовало у првој и другој класи.

Међутим, њено тијело никада није откривено, а 28 година касније, 1940. године, једна жена иступила је тврдећи да је она Алисон. Она је такође знала детаље који би били познати само блиским члановима породице Алисон.

Хелен Крејмер је тврдила да је била смјештена у брод за спашавање са човјеком, који јој је прије његове смрти открио да је он Томас Ендрјуз, дизајнер Титаника, за ког се такође мислио да је страдао током бродолома.

Имућна породица Алисон одбацила је ове тврдње, а цијела прича могла је и даље да остане под велом мистерије са смрћу Крејмерове 1992. године, али није...

Двадесет година касније, њена унука, Дебрина Вудс, поново је почела да шири ову причу тврдећи да жели да напише и књигу.

Породица Лорејн Алисон је и овог пута била крајње незаинтересована за ове тврдње а чак је тражила и забрану приласка како би спријечила Вудсову да проспе пепео Крејмерове по породичном имању.

Међутим, у цијелу причу се умјешала и наука, а истраживачи су тестирали митохондрични ДНК рођака Алисонове и Крејмерове. Резултати су показали да није било поклапања.

Са друге стране, Вудова и даље тврди да посједује доказе који могу да покажу аутентичност њених тврдњи, док породица Алисон сматра да је у питању „колосална превара која годинама прогони чланове ове породице".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана