Научници желе да зараде на открићу ванземаљског живота

Businessinsider
Научници желе да зараде на открићу ванземаљског живота

У модерном финансијском свијету можете се оградити од скоро свега. Међутим, ограда од ванземаљске инвазије сасвим сигурно још никоме није пала на памет.

У чланку објављеном у журналу Британског интерпланетарног удружења, Џејкоб Мисра предлаже прилично интересантан начин финансирања потраге за ванземаљским животом.

Он предлаже обвезницу која ће бити исплаћена када истраживачи потврде постојање ванземаљског живота. У питању би била „лото обвезница" која се издаје за финансирање пројеката када особа која их издаје очекује слабу потражњу. Како би повећао ту потражњу, насумично изабране обвезнице добијају на вриједности у поређењу са другим када се пројекат заврши.

По завршетку пројекат особе које посједују ове „срећне" обвезнице добијају велику исплату, док сви остали добијају мале исплате или уопште не бивају исплаћени.

„Сматрам да би овакве обвезнице обезбједиле дугорочно финансирање SETI пројекта у његовој потрази за ванземаљским животом. Ове обвезнице би могле да се преносе на родбину или да се њима тргује на секундарним тржиштима. Капитал који би био сакупљен на овај начин био би повjерен финансијској установи која би на годишњем нивоу обезбjеђивала исплате за функционисање SETI пројекта. Овакав план могао би да створи капитал у вриједности неколико десетина милиона долара за SETI истраживање сваке године", сматра Мисра.

Оно што ове обвезнице чини необичним јесте да оне са сигурношћу очекују проналажење ванземаљског живота у будућности. Вјероватноћа за ово утврђује се Дрејковом једначином – која покушава да утврди вјероватноћу проналажења живота ван Земље ослањајући се на неколико фактора који укључују број планета које нека галаксија посједује и просјечну брзину формирања звијезда. Судећи по овој једначини, Млијечни пут вјероватно има 12.000 ванземаљских цивилизација.

С обзиром на јако слабо познавање ванземаљског живота, овакве обвезнице би се вјероватно тешко продавале, али би биле забаван начин да се помогне недовољно финансираним свемирским истраживањима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана