Научници потврдили: Пацифичка лигња заиста може да лети

Aгенције
Научници потврдили: Пацифичка лигња заиста може да лети

Јапанска летећа лигња или пацифичка летећа лигња заиста може да лети, тврде научници, који су објаснили овај феномен, а пренијеле су агенције.

Како се сазнаје из истраживања морских биолога Универзитета Хокаидо, она то постиже тако што испушта млаз воде под високим притиском, који јој служи као погон, а затим шири пераја попут крила да би лебдела изнад воде.

Још занимљивији је податак да, крећући се кроз ваздух, може да достигне брзину од 11 метара у секунди, што значи да је бржа од Јусеина Болта, који је на Олимпијади у Лондону 2012. остварио просјечну брзину од 10,3 метара у секунди.

- Увијек је било људи који су тврдили да су видели лигње како лете, а сада смо објаснили како оне то заправо раде - каже биолог Ђун Јамамото. "Доказали смо да је то заиста истина."

Током јула 2011, научници су пратили око 100 лигњи у сјеверозападном дијелу Пацифика, и видјели су их како скачу у ваздух.

Оне могу да се задрже у ваздуху око три секунде и достигну висину око 30 метара, када вјероватно постају лак плијен морских птица и других предатора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана