Научници направили провидно дрво

Агенције
Научници направили провидно дрво

Може изгледати и чинити вам се незамисливо, али веровали или не, од сада постоји "провидно дрво".

Након дестина година рада научници са КТХ Краљевског Института за Технологију у Стокхолму напокон су успјели да створе "транспаретно дрво", материјал направљен од правог дрвета који је провидан. Ако његова производња и употреба масовно заживи, направиће праву револуцују у архитектури као и у соларној технологији.


По ријечима истраживача, провидно дрво је јефтин,обновљиви извор, који може помоћи у смањењу трошкова унутрашњег освјетљења домова и просторија а може се користи и као соларне ћелије-прозори. Такође се може користити за прављење "приватног" прозора које омогућавају свјетлост а задржавају полу-транспарентну провидност тј погледе других.

"Провидно дрво је добар материјал за соларне ћелије, пошто је јефтин, лако доступан и обновљиви извор. Ово постаје посебно важно за покривање велике површине са соларним ћелијама" изјавио је Ларс Берглунд професор из КТХ Wallenberg Wood Научног Центра.

Занимљиво је да је концепт "провидног дрвета" није нов, али ово је први пут у историји да су научници направили прави пробој са материјалом који може заиста употребљен за масовну производњу.

Да бисте креирали нови материјал научници су почели са узорцима комерцијалног балса дрвета па су користи хемијски процес за уклањање лигнина, структурални полимера присутног у ћелијским зидовима биљака. Иначе, лигнин је одговоран за блокирање 80 до 95 одсто свjетлости која пролази кроз дрво.

Уклањањем лигнина резултирало тиме да су добили локепе бокеле комаде дрвета. Да би истински дрво постало провидно истраживачи су морали додати акрил, или плексиглас, у само дрво. Тада је материјал који су направли постао прозиран са додатном предношћу дрво је постало два пута јаче од пластике.

Тренутно, истраживачи траже начине за побољшање транспарентности овог новог материјала, а такође начин како повећати производњу овог новог материјала.

"Дрво је убкедљиво највећи био-корисни материјал у зградама", објаснио је Берглунд. "То је привлачан материјал који потиче из обновљивих извора. Она такође нуди одличне механичке особине, укључујући снагу, издржљивости, ниску густину, и ниске топлотну проводљивост."

Берглунд је додао на крају, да намкеравају да и даље раде са различитим врста дрвећа како би стоворили провидно дрво од неке друге врсте дрвета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана