Научници изумили вино које не ствара мамурлук

Newser
Научници изумили вино које не ствара мамурлук

Истраживачи Универзитета у Илиноису у стручном магазину " Applies and Enviromental Microbiology" објавили су научни рад у ком описују развој нових врста вина која не изазивају мамурлук.

Научници Универзитета у Илиноису успjели су да ријеше дугогодишњу препреку у оквиру генетског инжењеринга у индустирији ферментисане хране.

Познато је да алкохолна пића почивају на процесу ферментације, а стручњаци су успјели да створе вино помоћу специјалног соја квасца чији генетички профил укључује мултиплициране копије гена.

Ферментисана храна садржи вишеструке копије гена у геному, а сваку измену унијету у један ген у геному исправиће неизмјењени ген. Овај проблем ријешава такозвани "геномски нож", техника која уклања нежељене врсте генома. У питању је ензим звани РНК-вођена Cas9 нуклеаза који омогућава генетски инжењеринг пивског квасца.

Модификована врста квасца нову врсту вина учинила би знатно здравијом јер вишеструко повећава количину антиоксиданса ресвератола, и сузбија малолактичку ферментацију која ствара токсичне супстанце које узрокују мамурлук.

Међутим, то не значи да ћете вино моћи да пијете у неограниченој количини. Нека претходна истраживања показала су да генетика у великој мjери одређује колико ће наш организам бити подложан мамурлуку. Ипак, ово научно откриће могло би знатно да ублажи проблем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана