National Geographic исмијао босанске пирамиде

Агенције
National Geographic исмијао босанске пирамиде

National Geographic посветио је емисију од 30 минута случају Семира Османагића, који тврди да се у Високом у БиХ налазе пирамиде. Цијели случај проучавала су двојица британских научника, а закључци до којих су дошли, свакако, поражавајући су по цијелу ту идеју.

Геолог Дагал Џерам и археолог Хенри Џером Чапман тако су закључили да се ради о измишљотини те да Османагићева истраживања не воде никамо.

Професори Британског краљевског института тако тврде да положај страница брда није 45 степени, како тврди Османагић, него 26, те да се стијене које су пронађене на обронцима формирају природним путем. Чудесна твар која веже стијене није цемент, како тврди Османагић, него меки креч.

Истраживања од почетка прате нелогичности

Научници такође тврде да волонтери у бити сами 'буше' тунеле те да не откривају већ постојеће и цијели случај доводе под велики безбједоносни упитник јер постоји могућност да се све уруши.

Истраживања од самих почетака прате нелогичности, а Османагићеви сурадници, који би се успротивили његовим тврдњама, бивали су макнути с пројекта.

Иако је пројект пирамида у Високом, по Османагићевим ријечима, требао промијенити историју, али и економску слику Босне и Херцеговине, ништа од тога се није догодило, а судећи према изјавама британски научника – нити неће.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана