Наше име одређује цио наш живот

Huffington Post
Наше име одређује цио наш живот

Наше име утиче на све аспекте нашег живота, почевши од мjеста које бирамо за живот до жељене професије, показало је једно америчко истраживање.

Једно америчко истраживање показало је да људи имају тенденцију да бирају живот у градовима чија су имена најсличнија њиховим. Тако Филаделфија има највежи проценат становника са именом Фил, а жене са именом Вирџинија најбројније су у граду Вирџинија Бич.

Чини се да исто важи за професије, с обзиром на то да су имена Денис и Дениса најзаступљенија међу стоматолозима (енгл. dentist), а Лорене, Лоренси и Лорији најчешће су адвокати (енгл. lawyer).

Научници овај феномен називају "имплицитним егоизмом" - већина људи има позитивне ауто-асоцијације, што се додатно појачава повезивањем животних аспеката са свиме што има везе са сопством.

"Своје име током живота напишемо неколико хиљада пута, а у психологији је опште познато да, што смо изложенији нечему (попут слова нашег имена), то ће нам се више допадати. Стога овакве појаве нимало не чуде", изјавила је Ванеса Хил, научни новинар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана