NASA: Зашто се армагедон није десио јуче

Aгенције
NASA: Зашто се армагедон није десио јуче

NASA је за дан послије наводне "апокалипсе" 21. децембра припремила видео снимак "Зашто се јуче није десио смак свијета", који по тачкама обара све дјелове мита везане за календар Маја и "крај свијета каквог познајемо". Ипак, одлучено је да снимак буде објављен десетак дана раније.

NASA у видео ставку по ставку разоткрива сваки од такозваних митова који окружују фамозни календар Маја, астрономи и други стручњаци побијају тврдње да ће Сунце озрачити Земљину атмосферу или да ће нас погодити одбјегла планета.

Иако у случају да NASA није у праву неће бити никога да упери прст и насмије се научницима, стручњаци су толико сигурни да ће свијет наставити да постоји и послије тог датума да су видео, који је требало да буде представљен 22. децембра, објавили прије времена.

Теорија о смаку свијета базирана је на интерпретацији календара Маја који тврди да ће свијет престати да постоји 21. децембра 2012. године.

Како се овај датум приближава, појавиле су се бројне теорије које разматрају бројне начине на који ће земља бити суочена са својом пропашћу – и сваку од њих NASA је оповргла.

Једна од тврдњи односи се на одбјеглу планету Нибиру који су открили древни Сумери и која ће се сударити са Земљом 21. децембра.

Научници, са друге стране, тврде да таква планета не постоји, као и да су све апокалиптичне теорије заправо резултат велике заблуде.

Др Џон Карлсон, директор Центра за архео-астрономију, тврди да се календар Маја не завршава 21. децембра 2012.

„Не постоје пророчанства Маја која предвиђају смак свијета. Њихов концепт рачунања времена изузетно је напредан у односу на данашњи", изјавио је Карлсон.

„Судећи по данашњој науци, Велики прасак десио се прије 13.7 милијарди година али у календару Маја постоје датуми који иду знатно даље од тога. њихов календар је дизајниран да прати толико дуге интервале и један је од најкомплекснијих система икада развијених".

Карлсон у видеу објашњава како је календар Маја сличан одометру, тако да се он просто окрене и почне са рачунањем испочетка када дође до краја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана