NASA упозорила на нападе из свемира

Агенције
NASA упозорила на нападе из свемира

Сан Франциско - Свијет ће у будућности морати живјети са изненадним "нападима" астероида сличним ономе који се у петак ујутро догодио у Русији, тврде научници NASA, пренијеле су агенције.

Метеор који је, без икаквог упозорења, експлодирао изнад руског града Чернобинска и оштетио стотине зграда те повриједио 1.158 људи, био је дуг око 15 метара, тврде научници. Астероиде те величине је тешко детектовати, а и има их огроман број, па ће астрономима требати дуго времена како би пронашли и покушали пратити све оне који пријете Земљи.

- Одбрана земље од сићушних астероида, као што је био овај што је прошао преко Сибира и срушио се, велики је изазов и нешто што нам у овом тренутку није циљ. Прво смо се усмјерили на веће астероиде - рекао је NASA научник Пол Чодас и додао да су они најопаснији.

Руски рониоци нису успјели да пронађу дијелове метеора у језеру Чебаркул у Русији, саопштено је из Министарства за ванредне ситуације Русије. Руске власти су послије пада метеора објавиле фотографије кратера у залеђеном језеру гдје је наводно завршио највећи комад метеора.

- Рониоци су завршили претраживање језера. Дијелови метеора нису пронађени - рекла је портпарол Министарства за ванредне ситуације Ирина Росијус.

Према посљедњим званичним бројкама, због пада метеора повријеђено је 1.158 људи, међу којима 289 дјеце. У болници је и даље 52 људи, међу којима 13 дјеце. Неколико особа које су у петак хоспитализоване у међувремену су пуштене из болнице. Двије особе које су биле у критичном стању добро се опорављају.

Неколико часова пошто је метеор експлодирао над Русијом, при чему је повријеђено више од 1.000 људи и пошто је један астероид прошао релативно близу Земље, становници Калифорније су пријавили да су видјели необичан бљесак свјетлости изнад Сан Франциска, што је многе изненадило и одушевило.

Бљештав свијетлећи траг над сјеверном Калифорнијом био је спорадичан метеор или ватрена лопта, али то није неки значајан догађај, рекао је Мајк Ханки из Америчког друштва за метеоре у Њујорку. Та организација је добила 35 извјештаја о том догађају, рекао је он.

У петак увече је Центар за проучавање свемира из Окленда извијестио да је примио позиве уз опис ватрене лопте која лети ка западу.

Продаја метеора

Послије катастрофе која је задесила Чељабинску област на Уралу, када је тај дио погодила киша метеора, неколико "сналажљивих" мјештана досјетило се да дијелове метеора продају. Један од њих отишао је толико далеко да је у огласу написао да комад метеора "помаже код дијареје, повећава потенцију, раст косе у бикини зони, али и побољшава оцјене у школи". Цијене дијелова метеора су од 5.000 до чак 500.000 рубаља (око 12.000 евра), а скоро сви се могу купити и на кредит.

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана