NASA: Молите се ако астероид крене ка Земљи

Агенције
NASA: Молите се ако астероид крене ка Земљи

Шеф NASA Чарлс Болден изјавио је да у случају да велики астероид керене у правцу Њујорка и његово постојање се открије само три недјеље прије удара једино нам преостаје да се молимо, преносе агенције.

“Молите се!”, рекао је Болден и додао:

- Питање је колико СAД могу да ураде уколико неки непознати астероид или комета крену ка планети, али и шта могу учинити остале државе на свијету - рекао је Болден законодавцима у америчком представничком комитету науке.

- Aстероид који је експлодирао 15. фебруара изнад Чебљбинска створио је ударни талас који је оштетио зграде и прозоре, а више од 1.500 људи је повријеђено. Касније тог дана откривено је да поред Земље прошао незнатно већи астероид на само 17.200 километара од планете, што је ближе него орбита телевизијских и временских сателита. Ово је доказ да је наш комшилук активан и да смо под константном пријетњом - изјавио је представник демократа Еди Бернис Џохансон.

- Имали смо среће што су догађаји од прошлог мјесеца били једноставна занимљива случајност, а не катастрофа - изјавио је републиканац Ламар Смит.

- Из информација које имамо, ми не знамо да ли долази астероид који ће угрозити становништво Сједињених Aмеричких Држава, али ако он долази у року од три недјеље, молите се - рекао је Болден.

Прије око 66 милиона година, објекат пречника 10 километара направио је оно што се вјерује да је данашњи Јукатан полуострво у Мексику и довело је до смрти диносауруса, као и већег дијела биљног и животињског свијета на Земљи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана