NASA: Глобална цивилизација је пред колапсом, а ово су главни кривци

theguardian.com
NASA: Глобална цивилизација је пред колапсом, а ово су главни кривци

Нова студија коју је спонзорисао центар NASA упозорава да би глобална индустријска цивилизација могла доживjети колапс у наредним деценијама због неодрживе експлоатације ресурса и неједнаке дистрибуције богатства.

Студија наглашава да се упозорења о колапсу доживљавају као контроверзна, а сада се покушава објаснити да је према историјским подацима видљиво да је процес раста и колапса круг који се редовно понављао.

Истраживачки пројекат се базира на новој мултидисциплинарној методи HANDY - Динамика интеркције људи и природе коју предводи математичар Сафа Мотесхари у сарадњи са научницима природних и друштвених наука.  

Према историјским записима чак су и напредне, комплексне и креативне цивилизације подложне колапсу, што доводи у питање одрживост модерне цивилизације, пише Гардијан.  

Фактори који објашњавају пропаст цивилизација и који би могли одредити ризик колапса модерне цивилизације су популација, клима, вода, пољопривреда и енергија.  

Они могу довести до колапса када конвергирају и генерирају два кључна друштвена фактора: "растезање" ресурса због напрезања еколошких капацитета и економску поделу друштва на елите - богате и масе - сиромашне.  

Ови историјски феномени играли су главну улогу у процесима колапса посљедњих пет хиљада година.

Највећи кривац - развијене индустријске земље

Тренутно је ниво економске подјеле изнузетно велики и повезан је с превеликом потрошњом ресурса, а елите се углавном налазе у развијеним индустријским земљама.

 

Потребно је хитно ријешити економску неједнакост како би се осигурала праведна дистрибуција ресурса, а њихову конзумацију треба драстично смањити.  

Ово је позив за буђење владама, корпорацијама и конзументима, наводи се у студији и наглашава да се структурне промјене морају догодити одмах.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана