NASA демантовала пророчанство Маја

Aгенције
NASA демантовала пророчанство Маја

ВАШИНГТОН – Научници америчке агенције за истраживање свемира (NASA) објавили су видео снимак у којем демантују пророчанство Маја о пропасти свијета 21. децембра.

Дон Јеоманс, шеф програма за праћење објеката у близини наше планете, објаснио је да се мајански календар не завршава 21. децембра 2012. године, него да тај датум означава само крај једног циклуса и почетак новог.

"То је као наш 31. децембар. Наш календар се ту завршава, али нови почиње 1. јануара", рекао је Јеоманс.

Он је покушао да ублажи бојазан од катаклизме коју ће, према вјеровању, изазвати планета Нибиру, која ће доћи из дубоког свемира и сударити се са Земљом.

"Та огромна планета већ би требало да се креће ка Земљи, али када би то било тачно, одавно бисмо је видјели. А ако је којим случајем невидљива, видјели бисмо гравитационе ефекте које та планата врши на друге планете. Хиљаде астронома који свакодневно посматрају небо нису то видјели", изјавио је научник NASA-е.

Он је додао да не постоје никакве шансе да NASA крије некакву тајну о овој теми, пошто је немогуће да теорија завјере обухвати хиљаде астронома из читавог свијета, који годинама посматрају небо.

Јеоманс је даље прокоментарисао вјеровање да ће се планете Сунчевог система 21. децембра поравнати и да ће то бити увод у катаклизму.

"Прије свега, у децембру 2012. године нема никаквог поравњавања планета, а чак и ако би га било, то не би имало плимни ефекат на Земљи. Једина два тијела која могу да изазову плиму на Земљи су Мјесец, који је веома близу, и Сунце, које је масивно и, такође, веома близу. Остале планете врше занемарив утицај на Земљу", рекао је овај научник.

Јеоманс је одбацио и наводе да ће се 21. децембра Земљина оса окренути на супротну страну.

"Ротациона оса не може да се промијени зато што њу стабилизује Мјесечева орбита око Земље", рекао је стручњак NASA-е.

Он је додао да магнетно поље Земље мијења сваких пола милиона година, али да нема доказа да ће се то догодити у децембру.

"Чак и ако се то деси, за процес је потребно неколико хиљада година. Ако се то догоди, на Земљи неће бити никаквих проблема, осим што ћемо морати да поново подесимо компасе", рекао је Јосеман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана