Наш Мјесец није тако усамљен

Daily Mail
Наш Мјесец није тако усамљен

Мjесец се окреће око Земље дуже од четири милијарде година. Међутим, можда наш вкерни пратилац није тако усамљен.

Нови објекат назван 2014 ОЛ339 такође се окреће око Земље, а гледано моћним телескопима, дјелује као да се понаша попут "другог мјесеца".

Ријеч је о астероиду пречника 150 метара ком је потребно око годину дана да обиђе око Сунца, а довољно је близу Земљи, да подсјећа на сателит.

Необични објекат је случајно откривен 29. јула на чилеанском Универзитету Антофагаста.

Он путује раме уз раме са нашом планетом 775 година и наставиће још барем 165 година.

Има елиптичну орбиту која се поклапа са Земљином.

Гледано моћним телескопима са Земље, изгледа као да се окреће око наше планете. Ипак, најчувенији астероид који такође дјелује као да се окреће око Земље је 3753 Cruithne, који има пет километара у пречнику. Откривен је 1886. али су научници тек 1997. успjели да уцртају његову праву путању.

Наша планета има и низ такозваних "минимjесеца", малих астероида које привуче Земљина гравитација, али су много мањи од поменутих објеката.

Научници се надају да ће једног дана "ухватити" квази-сателит, који може да пружи вредне информације о формирању Сунчевог система.

Иначе, научници Универзитета на Хавајима израчунали су 2012. вjероватноћу да Земља има више од једног природног сателита.

Закључено је да у сваком тренутку, ради одржавања равнотеже треба да постоји барем један астероид пречника од барем једног метра који кружи око наше планете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана