Најзанимљивији туристички рекорди за Гиниса

Б92, Daily Telegraph
Најзанимљивији туристички рекорди за Гиниса

Гинисова књига рекорда ове седмице добила је своје ново, допуњено издање, које је објављено уочи 60. рођендана ове енциклопедије рекордера. Међу њима се налазе и бројни туристички рекорди који су више него занимљиви.

Национални парк Сjевероисточни Гренланд најстарији је национални парк на свијету и прекрива површину од 972.000 километара квадратних. Овај предео на Гренланду установљен је као национални парк 1974, а додатно проширен 1988. године. Највећи дио парка заправо је прекривен ледом, а чувен је по богатој и законом заштићеној флори и фауни, укључујући и животиње као што је поларни медвјед, мошусно говече…

С друге стране, најстарији музеј на свијету основан је вијековима раније, тачније 1660. године. био је то Музеј краљевске војске у Лондону.

У Гинисову књигу рекорда уписао се и Гај Амалфитиано Ортез који је препешачио пут од 6.006.03 километра, потпомогнут штакама. Он је своје путовање почео 16. марта а завршио 6. септембра прошле године. Током ове невјероватне авантуре пјешачио је у просјеку 32 километра дневно.

Кинези су Американцима преузели титулу највећих потрошача, Лондон и Париз се константо боре за титулу најпосјећенијег града, али кад је у питању најпосјећенија земља, већ годинама је на врху Француска. Још 1999. године Француску је посјетило 73 милиона људи. Тај број до 2012. повећан је за десет милиона посјетилаца на годишњем нивоу.

Томе је допринио свакако и Лувр, отворен 1973. године, који поново важи за најпосјећенији музеј/галерију на свијету. Само 2012. године посјетило га је 9.720.260 људи.

Мосинрем у Индији је Гинисов рекордер као мјесто на свету са највећом просјечном влажношћу ваздуха и количином падавима. У овом случају, највеће падавине биљеже се током сезоне монсуна од јуна до септембра, а просјек износи 11.873 мм годишње. Насупрот томе, највећа суша забиљежена је у период између 164. и 2001. године у пустињи Атакама у Чилеу, гдје је годишње пало 0.55 мм кише.

Најтоплије мјесто на свијету је Ранч Гринленд у калифорнијској Долини смрти, које се вратило на врх листе топлих мјеста. Наиме, 10. јула 1913. близу поменутог ранча измјерено је 56.7 степени Целзијуса. Потом је 1922. годин рекорд преузела Ел Азиза у Либији, гдје је било измјерено 58 степени. Сада је Долина смрти поново преузела вођство.

С друге стране, најхладније је у предјелу око руске истраживачке станице Восток, гдје поларне ноћи могу трајати мјесецима, а температуре се 21. јуна 1983. спустила на -89.2 степена Целзијуса.

Највећи ролеркостер на свијету постављен је у Њу Џерзију, у забавном парку "Spy Flags Great Adventure". Зове се Кингда Ка и висок је 139 метара.

То ипак није ништа у поређењу са тренутно највишом зградом на свијету. То је Бурж Калифа у Дубаију, висока 828 метара. Још увијек држи овај рекорд, иако би облакодер у изградњи "Sky City One" у Кини требало да буде висок 838 метара. Али ни то није ништа спектакуларно уколико буде завршена изградња Краљевског торња у Саудијској Арабији, који би према плану требало да буде виши од 1000 метара.

За разлику од њих зграда Парламента у Букурешту може да се похвали другачијим рекордом. Она и даље важи за најтежу зграду на свијету са својих 700.000 тона челика и бронзе, комбинованих са милионом кубних метара мермера, 3.500 тона кристалног стакла и 900.000 кубика дрвета.

Најскупље туристичко путовање и даље је посјета Свемирској станици која кошта и до 27 милиона долара. Од 2001. године за ово путовање одлучило се "свега" седам особа.

Највећи крузер који плови нашом планетом јесте "Allure of the Seas", који може да прими чак 6.318 путника. Уз сав свој луксуз, он ипак не може да се похвали најскупљом (хотелском) собом, јер тај рекорд држи хотел "Presiden Wilson" у Женеви. За ноћ у краљевском апартману у том хотелу потребно је издвојити нешто више од 52.000 евра, али ће вас зато у апартману чекати стенвеј клавир са јединственим погледом на Женевско језеро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана