Највећи убица Руса је... вотка?

Aгенције
Највећи убица Руса је... вотка?

Висока стопа оних који у Русији умиру прије времена углавном је посљедица конзумирања сувише алкохола, нарочито вотке, показало је заједничко истраживање организација и институција из Русије, Велике Британије и Француске.

Студија, чије резултате  објављује BBC, показује да 25 одсто мушкараца у Русији умре прије него што доживи 55. годину и да је то углавном због алкохола.

У Великој Британији само седам посто људи умире из сличних разлога прухе но што доживи те године, док је у САД тај проценат сведен на један посто.

Узроци преране смрти међу Русима су цироза јетре, тровање алкохолом, као и несрећни случајеви и учествовање у тучи.

Рухеч је о највећој студији ове врсте која је икада спроведена у Русији. Анкету су спровели Руски центар за борбу против рака из Москве, Међународна агенција за истраживања рака при Светској здравственој организацији из Француске и Универзитет Оксфорд.

Студијом је обухваћена 151.000 одраслих Руса из три града. За 10 година, колико су посматрани, умрло их је 8.000. Истраживачи су узели у обзир и ранију анкету, у којој су чланови породица 49.000 преминулих одговарали на питања о покојниковој склоности ка пићу.

Коаутор студије Ричард Пето са Универзитета Оксфорд је рекао: "Стопа смртности међу Русима имала је нагле осцилације у посљедњих 30 година, јер су ограничења на алкохол и социјална стабилност варирали од Горбачова до Јељцина и од Јељцина до Путина, а главни генератор тих наглих осцилација је - вотка".

Руски предсхедник Михаил Горбачов је 1985. године сасхекао производњу вотке и није дозвољавао да се она служи прухе ручка. Посљедица је била опадање конзумације алкохола за четвртину.

Горбачовљеве мхере прохибиције нису успхеле, па су људи опет почели много да пију и стопа смртности се повећала.

"Када је Јељцин постао предсхедник, укупна стопа смртности међу младима се више него удвостручила. То је дошло са колапсом друштва и чињеницом да је вотка постала далеко доступнија него раније", рекао је Ричард Пето.

Према његовим рухечима, дошло је до "огромног пораста конзумације алкохола и то на деструктиван начин". Наводи се да многи који се опијају такође и пуше што "погоршава" стопу смртности.

Кључни проблем је, заправо, начин на који Руси пију алкохол, и то је оно што их убија толико.

"Они се опијају. То је главни проблем", рекао је Давид Заридзе из Руског центра за борбу против рака. "Руси су увухек пили много. Они понекад кажу да је то због хладноће, али то је само изговор. Начин живота нације је оно што мора да се промухени."

Према његовим рухечима, треба наставити са рестрикцијама и опорезивањем. "Побољшање социо-економског статуса људи такође би помогло, а потребна је и едукација", додао је Заридзе.

Треба узети у обзир и то да је просхечан животни вухек једног Руса 64 године, што ту земљу сврстава иза педесет других свхетских земаља, пише АП.

"Проценат људи који прерано умиру у Русији у потпуном је нескладу са остатком Европе", наводи Пето. "Култура опијања постоји и у Финској и Пољској, али оне се и даље не суочавају са толико великим бројем смртних случајева као Русија."

Испијање алкохола толико је уплетено у руску културу да постоји и посебан израз који описује вишедневне лумперајке, праћене обавезним мамурлуком – "запои".

Дејвид Леон, професор епидемологије на Лондонској школи за хигијену и тропску медицину, објашњава то овако:

"Нимало није неуобичајено да се у Русији пије, све док се не обезнаните. Изгледа да се од младића у Русији једноставно очекује да се опијају."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана