Највећи митови о комарцима

24сата.хр
Највећи митови о комарцима

У свијету има више од 3.000 врста комараца, али не преносе сви болести, а колико су им појединци привлачни зависи од комбинације зноја, угљен диоксида и млијечне киселине.

Да су сви комарци исти је само мит. Тако различите врсте комараца живе у различитим дијеловима свијета и воле другачију храну. Зависно од тога, преносе и различите болести, истакла је др Џенет МекАлистер, етимолог из америчког Центра за контролу и превенцију болести.

Мит: Сви комарци преносе болести

У свијету има више од 3.000 врста комараца, али са медицинске стране важно је само неколико њих зато што већина њих и не гризе људе већ животиње као што су водоземци. Најопаснији су комарци врсте Czlex који преносе вирус Западног Нила и енцефалитис St.Louis. Међутим, то не значи да друге врсте не могу да преносе вирусе, додаје др МекАлистер.

Мит: Сува зима значи мање опасних комараца љети

Сушно раздобље идеално је за ширење болести. Воде има мало, али је све концентрисанија, прљавија и богата органским материјама који привлаче комарце које преносе болести. Такође, мањак воде значи да су комарци и птице које преносе бројне болести од комараца, присиљени заједно да дијеле изворе хране, што повећава ризик од ширења вируса.

Мит: Комарци више воле људе са слађом крвљу

Иако комарци неке људе радије гризу него друге, то нема никакве везе са количином шећера у крви, цвијетним мирисима или неким другим елементима. Све комарце привлаче угљен диоксид, млијечна киселина и одређене врсте бактерија које су код неких људи заступљене у већим концентрацијама. Ипак, различите врсте комараца привлаче различите концентрације тих материја.

Тако су им неки појединци привлачнији од других, неки издишу више угљен диоксида, неки се више зноје. Свако може бити магнет за комарце, посебно након напорног вјежбања. Комбинација зноја, угљен диоксида и млијечне киселине комарцима ће тада бити неодољива.

Мит: Бијели лук тера комарце

Бијели лук је један од најпознатијих народних љекова у борби против комараца, па га неки људи једу или узимају у облику пилуле. Међутим, нема научних доказа да комарцима смета мирис бијелог лука.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана