Највећи авион на свијету промашена инвестиција

Срна
Највећи авион на свијету промашена инвестиција

Париз - Највећи и најгламурознији путнички авион на свијету за његовог произвођача "Ербас" се све више показује као огроман промашај, јер интерес авио-компанија за А380 и за његову куповину опада, иако никада и није био нарочито велики.

Велики авион с четири мотора за већину компанија је прескуп за експлоатацију због енормне потрошње горива. Иако је А380 популаран међу путницима због унутрашње пространости и угодног лета, авио-компанијама га је тешко попунити у турбулентним економским временима.

"Малезија ерлајнз" је то схватио на властитој кожи, када у периоду након неколико фаталних несрећа и инцидената његових других летјелица није успио да попуни половину авиона А380, који је купио. Компанија сада безуспјешно покушава да се ријеши двије џиновске летјелице.

Највећи европски произвођач авиона "Ербас" изгубио је у посљедње вријеме неке већ уговорене испоруке. У протекле двије године три купца А380 су одустала од поруджбина због финансијских тешкоћа или промјена у пословној стратегији које су тежиле ка смањењу трошкова пословања, што је уз великана на небу немогућа мисија.

А380 био је жељно чекана роба на тржишту и "Ербас" се налазио под великим притиском због кашњења у испоруци. Лизинг компанија "Амадео" најавила је прије три године да планира да купи 20 таквих авиона, али није успјела да пронађе ниједну авио-компанију која би их унајмила, па је исход био логичан - одгађање испоруке.

Изузетак од приче о неуспјеху највећег авиона је једна од највећих авио-компанија у свијету. Далеко највећи фан А380 је компанија "Емирати", која их у флоти већ има 81, уз резервисан још 61. Од идеје до првог лета 17 година

Група "Ербасових" инжењера у љето 1988. године у тајности почиње рад на развоју линијског авиона ултрависоког капацитета да би прекинули доминацију америчког "Боинга", који је са моделом 747 у том сегменту тржишта доминирао од раних седамдесетих година прошлог вијека.

А380 је је први пут полетио 27. априла 2005. године у француском граду Тулузу. Први редовни путнички лет обавио је 25. октобра 2007. године носећи боје сингапурске авио-компаније "Сингапур ерлајнз" на линији Сингапур - Сиднеј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана