Најстарији људски запис стар је 500.000 година

Танјуг
Најстарији људски запис стар је 500.000 година

Узорак пронађен у фосилизованој шкољци у Индонезији можда је најстарији запис једног човјековог претка, тврди тим научника са холандског Универзитета у Лајдену.

Како преноси BBC, угравирани цртеж, који се може видjети само под одређеним освjетљењем, стар је најмање 430.000 година, што значи да га је направио давно изумрли људски предак Homo erectus.

Досад је најстарији познати људски запис настао прије око 130.000 година.

Уколико буду потврђени, резултати истраживања, објављени у часопису Nature, могли би да из корена промjене наше поимање развоја људске културе.

Могли би да доведу до "новог исписивања људске историје", изјавио је за BBC Стивен Манро, истраживач Аустралијског националног универзитета и један од учесника и аутора студије.

Научници су проучили на стотине фосила слатководних шкољки које је на налазишту Тринил, на индонежанском острву Јава, пронашао и сакупио холандски истраживач Ежен Дибоа крајем 19. вијека, а које се данас чувају у Центру за биоразноликост музеја Натуралис у Лајдену.

Током поступка датирања, истраживачи су открили да угравирани узорак претходи процесу фосилизације шкољки, тј. да је стар између 430.000 и 540.000 година.

Манро је рекао да ово откриће потврдјује теорије да је Homo erectus био спретнији и интелигентнији него што се досад вјеровало.

"Када видимо нешто слично, било да је ријеч о умјетничком чину или симболичком знаку, то одмах приписујемо себи, као нешто што је својствено само модерном човјеку", напоменуо је он.

Он је навео да и даље постоји јасна разлика између нас (Homo сапиенс) и Homo erectusа, али и да нам је овај далеки предак био сличнији него што смо досад мислили.

Научници нису успјели да утврде да ли је цртеж у шкољци умјетничка форма или је имао неку другу намјену.

На основу трагова на шкољкама, научници су закључили да је Homo erectus врло добро знао како да их отвара. Пронађене љуштуре имају прецизно избушене рупе на мјесту на којем је био причвршћен мишић којим се шкољка затварала. Бушењем рупе, зубом морског пса или неким другим оруђем, мишић се онеспособљавао, а шкољка лако отварала.

То показује да су ови рани људи били веома спретни и да су одлично познавали анатомију шкољки, наводе научници.

Homo erectus (усправни човjек) је давно изумрла врста хоминида која је живjела у плеистоцену. Најприје се развио у Африци, а касније се проширио у Азији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана