Најизолованије културе на планети

Pobjeda.me
Најизолованије културе на планети

ЛОНДОН - BBC је направио избор пет најизолованијих култура на планети. Њихове традиције нам могу дјеловати неразумљиво, али вјероватно постоје дуже од наше.

Мистериозно амазонско племе

Најмистериозније на листи је племе из прашума Амазона у Бразилу. Недавно је откривено и о њему се зна (ни)мало, па још немамо чак ни назив за њега. Откривено је искључиво захваљујући чињеници да су се кријумчари дроге и дрвосјече приближили њиховом селу. Мада племе има ограничене контакте чак и са другим племенима у региону, са њима им је заједнички језик пано. Поред тога, зна се да припадници племена живе у великим колибама и да су главне намирнице којима се хране банане, кукуруз и кикирики.

Канадски Инуити

Канадски Инуити спадају у најстарије народе на планети, чији се трагови могу пратити до 20.000 година у прошлост. Све те миленијуме су преживјели у једном од најсуровијих окружења: на крајњем сјеверу данашње Канаде, гдје су љети дани дуги, а температуре умјерене, али зато зими влада готово непрекидна ноћ и температура се не пење изнад нуле. Већину живота Инуити проведу у лову на морске сисаре, китове и фоке, и у рибарењу, у чему су изузетно вјешти.

Самији са сјевера Европе

Домородачко становништво Самија обухвата крајњи сјевер Шведске, Норвешке, Финске и Русије. Они су једини званично признат аутохтони народ Скандинавије. Њихова главна занимања су лов уз помоћ замки, овчарство и рибарење, али најпознатији су по стадима ирваса. Ирваси им не служе само за храну, већ од њихове коже израђују и склоништа и одјећу. Већина говори матерњим језиком сами.

Сентинелзи

Као и новооткривено амазонско племе, и Сентинелези се енергично противе контактима са спољним свијетом. На срећу по њих, живе на сјеверном Сентинелском острву, које припада Андаманском архипелагу, усред Индијског океана. Процјењује се да их у овом тренутку има мање од 250, дијелом и зато што је у питању народ ловаца-скупљача, који се не бави пољопривредом. Веома вјешто гађају лаким копљем и луком. О њиховом друштвеном животу се мало зна.

Индијански народ из сјеверног Бразила и јужне Гвајане је са Европљанима први пут дошао у контакт 1428. године, током Колумбовог трећег путовања. Првобитно су практиковали полигамију, али се под утицајем мисионара данас већина бракова склапа уз благослов католичког свештенства.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана