Најчувенији слоган у историји има своју мрачну страну

news.com.au
Најчувенији слоган у историји има своју мрачну страну

Ден Виден, творац чувеног слогана "Just Do It" компаније Nike, инспирацију је добио на веома необичан начин.

Давних осамдесетих компанија Nike била је у озбиљном тржишном рату против компаније Reebok.

Ден Виден, аутор данашње крилатице "Just Do It", у том тренутку био је врло свијестан чињенице да кључ успјеха лежи у слогану са којим ће можи да се поистовјети цијела нација, од жена које повремено џогирају у парку до најуспешнијих атлетичара на свијету.

Ноћ прије него што је нови слоган требало да представи руководиоцима компаније, Виден је и даље интензивно размишљао, трагајући за инспирацијом. Из неког разлога то вече упорно му се "вртио по глави" 10 година стар случај Герија Гилмора, који је својевремено подигао велику медијску прашину у Америци.

Гери је имао тешко дјетињство, а младост већином провео у затвору. Након што је пуштен на слободу, преселио се код даљег рођака у Јуту како би поново покушао да успостави нормалан живот. Међутим, врло брзо вратио се претходном начину живота и у јулу 1976. прво опљачкао бензинску пумпу, убивши запосленог Макса Џенсена, а затим и Бенија Бушнела, управника хотела у коме је одсјео наредне вечери.

Гилмор је за врло кратко вријеме ухваћен, оптужен, и осуђен на смрт. Умјесто да се бори за живот, поздравио је пресуду и одабрао да буде устријељен из ватреног оружја. Када је пред моменат егзекуције, 17. јануара 1977. године, упитан да ли жели да остави посљедње ријечи иза себе, Гилберт је рекао "Урадимо то!" (енгл. "Let’s do it!").

Та реченица из неког разлога дуго је остала утиснута у Виденов ум, чекајући тренутак да поново доспије у јавност. Слоган "Just Do It " први пут се у реклами компаније Nike појавио 1988. године, стекавши свjетску популарност вртоглавом брзином. Компанија Nike убрзо је успоставила вођство на тржишту, повећавши у року од једне деценије цjелокупни профит са 877 милиона на 9,2 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана