Најчудније болести на свијету

Vesti-online
Најчудније болести на свијету

Можда бисте вољели да не осјећате бол, да будете отпорнији на хладноћу или лакше и спонтаније дођете до сексуалног врхунца? Пазите на своје жеље. Постоје људи који то могу, али само зато јер имају здравствених проблема.

Чудне болести заиста постоје

Дјевојчица која не осјећа бол - Дјевојчица из САД-а Геби Џингрес најпознатија је особа обољела од насљедне сензорне аутономне неуропатије (HSAN) тип В. Као дијете се нехотично и непрестано самоповређивала – понекад доста озбиљно. Због немогућности да осјети бол с временом је гризући претврде играчке и друге предмете изгубила све зубе. А због тешке огреботине рожњаче, љекари су морали да јој уклоне лијево око. Гебини родитељи основали су удружење “Gift of Pain”, која окупља све погођене HSAN-ом. Засад су, широм свијета, пронашли 39 особа за које сматрају да болују од овог стања.

Жене које имају спонтане и учестале оргазме без сексуалног стимулисања - Стање вам се може чинити као заплет простог вица, али жене које пате од синдрома непрестаног сексуалног узбуђења (PSAS) не мисле да је ово комично. PSAS је посљедица повећаног прилива крви у сексуалне органе, па често или непрестано живе не рубу оргазма који може подстаћи и сасвим блага несексуална стимулација као што је вожња на неравном путу. Оргазам се некад јавља сасвим спонтано, без икаквог разлога. Осјећај узбуђености није стимулисан фантазијама или било каквим сексуалним мислима, а оргазам је врло могућ. Неким женама ни сексуални однос не доноси олакшање, а понекад се стање може због тога и погоршати.

PSAS су као медицинско стање у САД-у признали тек 2001., а дијагностиковано је код врло мало жена. Љекари мисле да хиљаде жена има сличан поремећај, али их је срамота да потраже стручну помоћ. Али, на интернету се могу наћи оне које се жале да не могу на миру отићи ни код фризера, јер често осете оргазам и због додира по коси, иако немају никакве сексуалне фантазије.

Човјек који не осјећа хладноћу - Холанђанин Вим Хоф не осјећа хладноћу па често излаже тијело новим изазовима како би испробао своју отпорност. Држи Гинисов рекорд због урањања у лед, гдје је провео један сат и 12 минута. Пливао је и испод леда на Сјеверном полу. Босоног је трчао и полумаратон на арктичком кругу и попео се на Монт Еверест у кратким панталонама. Др. Кен Камлер, аутор књиге “Surviving the Extremes”, сматра да је Хофова способност посљедица посебног рада мозга.

Синдром страног језика - Јесте ли се икад пробудили и почели причати на француском, иако не знате изустити ни ријеч на овом језику? Неки јесу. Постоји тек десетак извјештаја о овом стању. Најпознатији је случај Норвежанке која је током бомбардовања 1941.године, имала повреду главе, а после причала на њемачком. Због свог говора постала је мета оних који су мрзели Њемце. Недавно се појавио и случај 52-годишње Канађанке која је почела причати посебним источњачким нагласком, пошто је 2006.године имала мождани удар. Ту је и случај Американке која је почела причати британски и француски, и једне Јапанке која је почела говорити корејски.

Синдром се раније сматрао психолошким поремећајем, али се сад води под неуролошким проблемом. Посљедица је повреде или можданог удара који оштете дио мозга који је одговоран за говор.
 
Човјек дрво - Руке и ноге Деде Косава личе на гране. Овај човјек из Индонезије дјелује као мјешанац између дрвета и човека. Доктори вјерују да су израслине по њему узроковане посебним типом хуман папилломавируса (HPV) које су се погоршале због генетског дефекта на имунолошком саставу.
Године 2007. љекари су му уклонили 5,5 кг израслина, а од тада редовно, сваких пар мјесеци, одлази у болницу како би уклонио нове који опет расту. Након прве операције добио је способност бољег коришћења руку и ногу. Лијек за његово стање није познат.
 
Алергија на воду - Иако је више од половине нашег тијела вода, постоји шачица људи који су на своју несрећу на њу алергични. Могу је пити, али не могу се у њој купати. Пар минута у кади, испод туша или у базену изазива тешке алергијске реакције на кожи.
Стање је познато као “Aquagenic Urticaria”, врло је ријетко, а први је пут дијагностиковано 1964. године. Тренутно од ове алергије пати тинејџер из Мелбурна.

Дечак који не може да заспи - Са три године Рету Ламбу су дијагностиковали ријетко мождано стање под именом “Chairi малформација”. Овај неуролошки поремећај карактерише развојна аномалија базе мозга, код које долази до помјерања одређених можданих структура у канал кичмене мождине. Због поремећаја циркулације и притиска на мозак и кичму долази до низа симптома, укључујући и несаницу.
Након постављања дијагнозе љекари су извели рискантну операцију, послије које би дјечак први пут могао нормално да спава. Операција је успјела и Рет је напокон успео да спава ноћу. И понашање му се доста побољшало. Због болести је функционисао на нивоу на 18-месечног дјетета, а није могао ни да говори. Међутим, кроз пар мјесеци готово да је сустигао своје вршњаке и је први пут у животу започео интеракцију с другом дјецом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана