Најбржи авион у историји не лети него је - у музеју

express.hr
Најбржи авион у историји не лети него је - у музеју

SR-71 је био три пута бржи од звука, али ипак је отишао у ‘пензију’.

Будући да је могао да постигне брзину већу од 3.2 маха (око 3500 km/h), Lockheed SR-71 Blackbird или Црна Птица је дефинитивно био и остао најбржи икада произведени авион.

Иако његове невероватне могућности никада нису досегнуте, SR-71 отишао је у пензију са завршетком Хладног рата, пише National Interest.

Црна Птица је повучена из употребе 1990. године, непосредно прије пада Совјетског Савеза.

На инсистирање америчког конгреса, три летјелице су враћене у акцију у периоду између 1995. и 1998. године, а НАСА их је користила у научне сврхе све до 1999. године.

Овај извиђачки авион повучен је на крају из употребе без прикладне замјене.

Главни разлог за то је била превисока цена операција. Америчке ваздушне снаге су, осим тога, сумњале да SR-71 неће моћи да се носи са новим совјетским (касније руским) ПВО системима и пресретачима као што су то могли нови модели. Управо зато су се накнадно противили иницијативи конгреса да се авион врати у употребу.

Према наводима америчких ваздушних снага, трошкови SR-71 износили су око 200.000 долара по сату лета.

Такође, цена одржавања ове летјелице је прерасла сва очекивања, а кад се томе дода логистичка подршка, тачније пуњење горивом током лета (што је коштало додатних 18.000 долара по сату), цијена је била неприхватљива.

Будући да се Хладни рат ближио крају, трошкови више нису могли да се оправдају, па је на крају најбржи авион завршио у музеју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана