Најбољи лијек за мамурлук је... спрајт?

Telegraph
Најбољи лијек за мамурлук је... спрајт?

Људи већ деценијама воде дискусију о томе шта је најбољи лијек за мамурлук, а њихови предлози иду од јаке кафе па све до длаке пса. Међутим, чини се да је газирано пиће спрајт најбоље рјешење за јутро послије претеране конзумације алкохола.

Сви који се одлучују на здраву опцију и покушавају себи да помогну биљним чајем, изгледа да гријеше, док газирани напитак, посебно спрајт, може да убрза опоравак.

Едзард Ернст, професор комплементарне медицине са Универзитета Екситер, изјавио је за Chemistru World: „Ови резултати су подсjетник да биљни чајеви и други суплементи посjедују фармаколошке активности које у исто вријеме могу да буду добре и лоше по нас.

Тим кинеских научника тестирао је 57 напитака и открио да је спрајт најбоље ублажавао симптоме мамурлука.

Поједини симптоми, попут главобоље и мучнине, изазвани су процесом којим тијело разграђује алкохол.

Наше јетре отпуштају ензим назван ADH, који разбија етанол у алкохолу у хемикалију под називом ацеталдехид. Она се потом разлаже у хемикалију названу ацетат – која је повезана са неким здравственим бенефитима алкохола, уз помоћ ензима ALDH.

Кључ избjегавања штетних ефеката алкохола лежи у смањењу времена које ацеталдехид проводи у тијелу.

Поједини напици, укључујући ту и биљне чајеве, повећали су време ADH процеса, док је спрајт био у групи напитака који су овај процес убрзавали и тако смањивали штетне ефекте алкохола.

Професор Ернст је ипак нагласио да су потребна додатна истраживања како би се ово откриће са сигурношћу потврдило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана