На Земљу ће пасти сателит, само нико не зна када и где

Telegraph
На Земљу ће пасти сателит, само нико не зна када и где

Европски сателит који је детаљно мапирао Земљино гравитационо поље у наредих пар дана гравитација ће повући у ватрено уништење.

Међутим, тренутно нико не зна када ће се то тачно догодити нити гдjе ће остаци сателита пасти. Очекује се да ће између 25 и 45 фрагмената свемирске летjелице тешке једну тону преживjети пад кроз атмосферу и ударити у Земљу, с тим да би највећи дио могао бити тежак до 90 килограма.

У питању је посљедњи овакав тренутак у паради свемирских летјелица које су пале на Земљу и који се назива „неконтролисани улаз". Оно што је добра вијест јесте податак да до сада нико није био повријеђен приликом ових „неконтролисаних улаза".

„Врло је тешко предвидјети гдје ће сателит тачно ући у нашу атмосферу и гдје ће тачно пасти. Наша најбоља претпоставка је да ће се пад десити између недјеље и понедјељка", изјавио је Рун Флобергхаген, менаџер мисије Европске свемирске агенције задужене за овај сателит..

Сателит је прошлог мјесеца остао без говрива и његова висина се свакога дана смањује за 4 километра. До сриједе, његова висина је износила 182 километра и обилазио је пун круг око Земље за 88 минута.

Шансе да остаци сателита повреде некога су изузетно мале али не износе 0 одсто. Флобергхаген каже да ће остаци угрозити подручје од 20 квадратних километара.

„Уколико то упоредите са цијелокупном површином Земље, у питању су јако мале шансе да неко буде повријеђен", додао је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана