На пут око свијета без капи горива

Танјуг
На пут око свијета без капи горива

Абу Даби - "Солар импулс 2", швајцарски авион који има искључиво соларни погон, кренуо је јуче из Абу Дабија на пут око свијета без иједне капи горива.

Авион, са швајцарским пилотом Андреом Боршбергом, полетио је са аеродрома "Ал Батин" у Абу Дабију у правцу Омана, гдје је требало да стигне послије 12 часова лета.

То је први авион на соларни погон који ће покушати да облети Земљу, а пут од 35.000 километара одвијаће се у 12 етапа и трајаће пет мјесеци. Боршберг ће се на пилотском мјесту мијењати са Швајцарцем Бертрандом Пикардом.

У наредних пет мјесеци једносјед ће летјети с континента на континент и прелетјети Пацифик и Атлантик, с планом да слети на разним локацијама широм свијета и промовише кампању о чистим технологијама. Највећа етапа лета одвијаће се од кинеског града Нанџинга до Хаваја, када ће пилот непрекидно летјети пет дана у укупној дужини од 8.500 километара.

Распон крила СИ2 авиона, како га популарно називају, нешто је већи од распона крила "џамбо џета", али је његова тежина знатно мања и еквивалентна је тежини породичног аутомобила.

Струју за СИ2 даје 17.200 фото-електричних, соларних ћелија, постављених на крилима распона 72 метра.

То је већа верзија прототипа једносједа начињена од карбонских влакана са 17.248 соларних ћелија које снабдијевају авион обновљивим изворима енергије. Такав једносјед је први пут је полетио прије пет година.

Утемељивачи покрета "Солар импулс 2" Бертранд Пикард и пилот Боршберг рекли су да би тај авион у теорији могао да лети неограничено дуго. Боршберг је навео да је циљ да се створи свијест о замјени старе загађујуће технологије чистим и ефикасним технологијама.

- Желимо да подијелимо нашу визију еколошки чисте будућности и климатске промјене нам дају одличну прилику да представимо нове еко-технологије који чувају енергију и природне ресурсе наше планете - рекао је Пикард.

Њихову идеју о авиону на соларни погон у почетку су многи представници авио-индустрије исмијавали, али је Пикард остао посвећен својој идеји да чиста технологија и обновљива енергија "могу постићи немогуће ствари".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана