На први поглед, ово је обично шибље у шуми. Али, ако погледате мало боље...

Daily Mail
На први поглед, ово је обично шибље у шуми. Али, ако погледате мало боље...

Овај снимак, којио научници користе за тестирање људске перцепције и чула вида, уједно представља и невjероватан примjер једног стручњака за камфлажу из тима мајке природе.

У питању је легањ, птица сивкастог перја, која се савршено стапа са околином и утапа у шумско тле прекривено лишћем. На камуфлажу се ослања толико да уопште не гради гнездо, већ јаја полаже директно на тле, ослањајући се на то да ће и јаја и она сама грабљивцу остати невидљиви.  

“Камуфлажа је изузетно важна за многе животиње, али још увијек се ралативно мало зна о механизмима који леже у њеној основи, односно о томе на који начин успијева да завара вид грабљиваца и да обезбједи опстанак врсте”, каже др Мартин Стивенс са Универзитета у Ексетеру.

Стивен већ дуго ради на истраживању борбе за опстанак међу животињским врстама, и каже да је у новије вријеме утврђено да је камуфлажа доста компликованија него што се обично верује. Не ради се само о стапању са околином - већ о много сложенијој стратегији, а Стивенсов тим је у међувремену развио и низ игрица погађања, у којима легња о друге примјере створења из природе користи како би проучавао начин на који људи уочавају скривене објекте.  

Камуфлажа има дугу историју и широку примјену и у војсци, од појединачних униформи, до “дезена” великих објаката, као што су тенкови или бродови разарачи, а може се искористити и да ружни објекти који нарушавају пејзаж, као што су торњеви мобилне телефоније или далеководи, мање упадају у очи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана