На најопаснијем језеру на свијету сваке године погине 5.000 људи

Агенције
На најопаснијем језеру на свијету сваке године погине 5.000 људи

Викторија, масивно језеро које се простире на површини од 70.000 квадратних километара између Уганде, Танзаније и Кеније, представља други највећи на свијету извор свјеже воде и највеће је своје врсте у Африци, а уједно и главни резервоар ријеке Нил. У њему се налази и фантастични архипелаг од више од 80 острва. Језеро Викторија обезбјеђује живот за рибаре који плове његовим водама. Међутим, оно представља и велики ризик.

Наиме, према локалним званичницима, око 5.000 људи погине сваке године на језеру, било да су жртве ћудљивих временских услова или лоших комуникација или недостатка новца.

Велики број погинулих жртава чини од језера "најопаснију водену површином по квадратном километру".

- Јако је опасно. Налазите се на површини, а не знате дубину мјеста изнад кога се налазите. Чак и ако знате да пливате, то вам не може много помоћи - прича Сем Кабонга, рибар из Бугале.

Он додаје да не може сваки рибар себи да приушти појас или јакну за спасавање. У исто вријме, њихови мали и често дотрајали чамци могу лако нестати у вртложним таласима који се формирају на језеру због његове чудне миркоклиме.

- Има случајева да, кад кренете на језеро, вријеме буде тихо и мирно, а кад стигнете на средину језера, одједном почне ветар, киша, облаци се навуку... - прича Кабонга.

Крива је топлота

Метеоролог из Уганде, Калид Мувембе објашњава разлоге због којих је ово језеро толико опасно.  

- Због тога што је језеро углавном топло и има доста влаге, производи се велика конвективна потенцијална енергија, која ствара облачност, а која, опет, доводи до олујних грмљавина које понекад могу бити веома опасне - каже Мувембе. 

У циљу заштите људи отпочела је пробна акција у којој се локалном становништву свакодневно шаљу поруке са подацима о временским условима на мобилне телефоне. 

За Кабонгу и његове сународнике најважније је искористити модерну технологију у циљу заштите живота рибара на језеру Викторија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана