На дну Средоземног мора откривен огроман монолит

Агенције
На дну Средоземног мора откривен огроман монолит

Ријеч је о открићу које нуди значајан увид у активности људи мезолита у области Сицилијанског мореуза, наводи се у овом научном раду.

Дванаест метара дуг монолит исклесан од кречњака у камено доба и стар око девет хиљада година, пронађен је на дну Средоземног мора.

Огромни камени тотем поломљен на два дијела налази се у Сицилијанском мореузу између Туниса и Сицилије и то на око 300 метара од области која је некада била копно.

Сада се налази 40 метара под водом. Нова студија објављена у "Journal of Archeorogical Science" показује да је област потопљена прије око 9.350 година (плус-минус 200 година) крајем посљедњег леденог доба.

Прије тога на том мјесту била је нека врста архипелага са низом острва која су повезивала Европу и Северну Африку преко плитког мора.

"Монолит је исјечен из једног дијела, а затим транспортован до тог мјеста", стоји у студији.

"Процјењујемо на основу његових димензија да је тежак око 15 тона".

Истраживачи кажу да постојање овог монолита са чудним рупама избушеним у његовој основи, може промјенити наша сазнања о "примитивним" ловцима-сакупљачима који су га подигли.

"Ово откриће нуди значајан увид у активности људи мезолита у области Сицилијанског мореуза", пише у научном раду.

Аутори рада Емануеле Лодоло и Зви Бен Абрахам кажу да је доказ да је монолит направљен људском руком то што има врло правилан облик и три рупе сличне величине и облика у својој основи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана