Мутације примјећене код три генерације лептира

Агенције
Мутације примјећене код три генерације лептира

Токио - Јапански научници саопштили су данас да су генетске мутације откривене у три генерације лептира недалеко од електране Фукушима, која је прошле године тешко оштећена у земљотресу и цунамију, што је изазвало бојазан да би радијација могла утицати и на друге врсте.

Истраживачи наводе да је код око 12 одсто блиједо плавих лептира, који су били изложени радијацији док су били ларве и непосредно након цунамија, примјећене аномалије, међу којима су мања крила и оштећење очију.

Професор Јоџи Отаки на Универзитету “Рјукју” на Окинави на југозападу Јапана рекао је да су се инсекти размножавали у лабораторији и далеко од зоне угрожене радијацијом и да су код њихових потомака уочени слични проблеми.

Према његовим ријечима, та бројка увећана до 34 одсто у трећој генерацији лептира, иако је по један од родитеља од сваког пара долазио из популације, која није изложена радијацији.

Истраживачи су, такође прикупили још 240 лептира у Фукушими у септембру прошле године, шест мјесеци након катастрофе. Аномалије су забиљежене код 52 одсто.

Резултати су објављени у “Научним извјештајима”, који су интернет издање журнала “Природа”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана