Мушкарци су на сигурном путу изумирања?

Index.hr
Мушкарци су на сигурном путу изумирања?

Професорка Џени Грејвс тврди да мушкарцима пријети изумирање, али не само то: она је увјерена да је тај процес већ почео.

Грејвсова је једна од најутицајнијих научница у Аустралији а јверује да ће жене добити битку полова – у најбуквалнијем смислу. Она тврди да слабљење хромозома X значи да је мушки род на сигурном путу према изумирању.

Женски хромозом Џ садржи отприлике 1.000 гена, а притом, жене имају два комада. Са друге стране, хромозом X некада је имао исти број гена, али након стотина милиона година тај број спао је на мање од 100. Међу њима се налази и такозвани SRX ген који одређује мушки пол ембриона.

Кључ преживљавања жена лежи у чињеници да оне посjедују два хромозома X па они могу да се међусобно поправљају, док је код X хромозома то прилично тешко с обзиром на то да је сам.

„Ако X хромозом прими ударац, то је врло лоша вијест за мушкарце", изјавила је она на недавном предавању.

У излагању пред Академијом наука у Аустралији утврдила је да су преостали гени у X хормозому изузетно лоши.

„То је диван примjер онога што ја зовем глупим дизајном. То је грешка еволуције".

Ипак, ту је и добра вијест. Грејвсова процењује да ће бити потребно отприлике пет милиона година да X хормозом нестане у потпуности.

Са друге стране, поједини стручњаци напомињу да нема разлога за бригу.

Робин Беџ са Националног института за медицинска истраживања у Лондону тврди да су истраживања показала да се пропадање догађја у „бљесковима" и да X хромозом није изгубио ниједан ген у протеклих 25 милиона година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана