Мртво море умире

Агенције
Мртво море умире

Тел Авив - Мртво море умире, алармантан је податак који су изнијели израелски еколози, јер ако се настави процес да се море смањује метар годишње, до 2050. тај јединствени природни феномен изгубиће трећину своје садашње количине.

Осим неких природних разлога и овдје је проблем у човјеку, који је својим захватима довео у опасност то једино море које је 430 метара испод нивоа мора и чија је сланост чак 36 одсто.

Проблем је што море испарава брже него што успијева да се допуни. До прије неколико деценија био је потпуно усклађен природни процес, али, пошто су направљене бране на ријеци Јордан и одводни канали за потребе мелиорације и водовода, Мртво море остало је без потребне количине воде.

Ријека Јордан је, уз ријетке падавине, главни извор напајања Мртвог мора. Израел је шездесетих направио неколико цјевовода који су извлачили воду из ријеке Јордан, коју Мртво море у свом еко­-систему није могло да надомјести из других извора.

Температуре у околини Мртвог мора, на граници Израела и Јордана, зими су до 20 степени, а љети и више од 40.

Осим тога, стручњаци упозоравају да је Мртво море девастирано претјераним вађењем минерала који се користе у козметичкој и фармацеутској индустрији, а ни раст туристичке понуде не доприноси његовој живости

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана