Може ли се умријети од недостатка сна?

Live Science
Може ли се умријети од недостатка сна?

Један љекар сведочио је ове недјеље у Лос Анђелесу да Мајкл Џексон није спавао 60 дана што је довело до његове смрти. Свједочење је покренуло дебату о томе колико особа може да преживи без сна.

Џексон је примао ноћне инфузије са пропофолом, хируршким анестетиком, током два мјесеца лијечења акутне инсомније.

Иако се због лијека осећао одморно, он заправо није спавао него био у специфичном стању сваке ноћи, рекао је др Чарлс Чејслер, који се бави проучавањем снова на Харварду и који је свједочио на суђењу против промотера концерта поп звијезде.

Чејслер је рекао у судници да пропофол потискује РЕМ фазу сна и да би Џексона, да није преминуо од предозирања анестетиком, недостатак одмора сигурно убио.

"То је као кад бисте јели чисту цијелулозу умјесто нормалних оброка. Стомак би вам био пун, не бисте били гладни, али би такви оброци имали нула калорија и не би испуњавали ваше нутритивне потребе", рекао је Чејслер за CNN.

Колико је РЕМ фаза важна?

Иако недостатак сна временом може да изазове гојазност и хроничне болести попут дијабетеса и рака дојке, тешко је приписати те болести неком спевифичном аспекту сна, па се сви научници не слажу да је РЕМ сан од кључне важности за одмор.

"Нема доказа да је недостатак РЕМ икога убио", рекао је др Џером Сигел, професор психијатрије на Калифорнијском универзитету у Лос Анђелесу за Ливе Сциенце.

РЕМ сан карактерише повишена мождана активност и у тој фази су снови најинтензивнији. Научници сматрају да потиче из области мозга која се назива Варолијев мост.

Оштећења овог дијела мозга обично изазивају смрт. Ипак, неки људи успијевали су да преживе повреду те регије и живе нормалан живот, али без РЕМ фазе сна, каже Сигел.

Он је додао да и многи лијекови, попут великих класа антидепресива, управо спријечавају РЕМ сан и да би "до сад многи људи били мртви, када би недостатак РЕМ фазе могао да убије".

Колико дуго људи могу да буду будни?

Ренди Гарднер особа која је успијела рекордно дуго да остане будна и то на добровољној бази – без сна је провео 264 сата (око 11 дана).

Никада није потврђено да је неко умро од недостатка сна самог по себи, а етички је неприхватљиво да се та могућност испитује у лабораторији.

Прошле године 26-годишњи Кинез покушао је да одгледа све утакмице Европског првенства у фудбалу и умро послије 11 дана.

Међутим, у извјештајима стоји да је паралелно пио алкохол и пушио, па је тешко утврдити да је недостатак сна примаран узрок смрти.

У чувеним експериментима осамдесетих година прошлог вијека на Универзитету у Чикагу научници су држали пацове будним тако што су их размрдавали сваки пут кад задремају.

Животиње су једна за другом умирале послије двије недјеље, али Сигел сматра да њихова смрт има више везе са стресом и повишеним крвним притиском изазваним честим буђењем.

"Они су умрли од сталног буђења, што је сасвим другачије од недостатка сна", каже Сигел. "Ако останете будни целе ноћи, ништа вам се неће десити".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана