Мозак психопате показује структурне абнормалности?

Танјуг
Мозак психопате показује структурне абнормалности?

Лондон - Научници који су скенирали мозгове људи осуђених за убиство, силовање и насилне нападе пронашли су додатне доказе да психопате имају структурне абнормалности у својим мозговима.

Истраживач са Кингс колеџа у Лондону Најџел Блаквуд рекао је да откриће структурних абнормалости има важан утицај на лијечење психопата.

Студија је показала да психопате, за које је карактеристичан недостатак емпатије, имају мање сиве масе у областима мозга које су важне за разумијевање туђих емоција.

И док когнитивна и бихејвиорална терапија може да помогне људима са друштвеним поремећајима, она не функционише код психопата, рекао је Блаквуд Ројтерсу.

Ово откриће могло би да утиче и на правосудни систем, јер повезивање психопатије са можданим функцијама може да послужи као аргумент у позивању на неурачуњивост.

Интересовање за мозак насилних криминалаца порасло је са почетком суђења Андерсу Брејвику, Норвежанину који је прошле године масакрирао 77 људи. Двије групе стручњака које су га испитале дошле су до супротних закључака о његовом менталном здрављу.

Блеквудов тим користио је магнетну резонанцу како би скенирао мозгове 44 затвореника за које се зна да имају поремећај познат као антидруштвена личност (АСПД). Затвореници су осуђени за убиство, покушај убиства, наношење тешких тјелесних повреда и силовање.

Од 44 скенираних, код 17 је дијагностификован и АСПД и психопатија, код 27 није. Истраживачи су потом скенирали мозгове 22 здравих људи који нису починили никакав злочин.

Резултати истраживања показали су да мозак психопате има мање сиве масе у дијеловима мозга важним за разумијевање туђих емоција и намјера, које се активирају када људи размишљају о моралном понашању. Због мањка сиве масе или штете нанете овим областима мозга, психопате нису способне за емпатију, кривицу или срам.

Стручњаци наглашавају да постоји јасна разлика у понашању између психопата и особа са АСПД-ом. Стручњаци особе са АСПД-ом описују као "усијане главе", а психопате као особе "леденог срца".

Они "леденог срца" почињу са прекршајима раније и њихов опсег рада је шири и лошије реагују на лијечење од оних "усијаних глава, упозорава Блеквуд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана