Морнарица ће ласерима рушити дронове

Агенције
Морнарица ће ласерима рушити дронове

Вашингтон - Ласерско оружје које ће америчка морнарица користити у наредним годинама изгледа као оно у филмовима научне фантастике.

Ријеч је о ласерима који обарају дронове и електричним топовима који избацују пројектиле надзвучном брзином.

Прво ласерско оружје морнарица ће поставити на један од својих бродова крајем године и у року од двије године ће поставити прототип електромагнетског топа на други брод.

За америчку војску овдје није ријеч само о веома напредној технологији, већ и економији ратовања.

Обје ове технологије коштају знатно мање него уобичајени пројектили и паметне бомбе и такође могу континуирано испаљивати пројектиле, што није случај са досадашњим наоружањем.

- Ово из темеља мијења начин нашег ратовања - објашњава капетана Мајк Зив, програм менаџер задужен за нове технологије.

Ласерски системи америчке морнарице су толико развијени да ласерским оружјем које ће бити постављено на разарач "USS Ponos " може управљати само један човјек.

Ласерско оружје ће бити коришћено за различите мете као што су дронови, брзи чамци и флота мањих чамаца, који представљају потенцијалне пријетње у Персијском заливу у којем би разарач "Понс" требало да буде распоређен.

Електромагнетни топ је већ тестиран у Вирџинији и он избацује пројектиле седам пута већом брзином од брзине звука, што је довољно да буде нанесена озбиљна штета.

Морнарица овај систем посматра као замјену за уобичајене топове јер омогућава испаљивање пројектила са много веће даљине. Ипак, постоје одређене појединости који ометају њихов рад. Ласери губе своју ефективност када пада киша или када има доста прашине у ваздуху, док електрични топ захтијева велику количину струје за испаљивање пројектила.

- Амерички званичници кажу да су пронашли начин да превазиђу препреке за коришћење ласера по лошем времену, мада постоји сумња да би атмосферске прилике могле утицати на домет ласерског оружја - објаснио је аналитичар за одбрану са института "Лексингтон" Лорен Томпсон.

Трошкови

Ласерска оружја су прилично јефтина. Сваки уобичајени пројектил који се монтира на амерички ратни брод кошта око милион долара. Цијена зрака испаљеног ласерским оружјем је само неколико долара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана