Монах умро 1927. а и даље жив

Aгенције
Монах умро 1927. а и даље жив

Тијело монаха Хамбо Ламе Итигалова није иструлило ни послије више од 80 година од смрти! Стручњаци тврде да је јасно да Итигилов није жив, јер не може да устане и хода, али наводе да он, одласком на "онај" свијет у стању медитације, није отишао у смрт, већ у друго стање.

Будистички монах Хамбо Лама Итигалов из сибирске републике Бурјатије, представља једну од највећих свјетских мистерија јер његово тијело, иако је умро 1927, ни до данас, није иструлило! Ламини зглобови се савијају, мека ткива се под притиском угибају као код живог човјека и његово тијело је очувано као да је умро прије 36 сати.

Када је септембра 2002. године у мјесту Хухе-Зурхен отворен дрвени саркофаг са његовим посмртним остацима, у присуству званичника и будистичких свештеника, установљено је да је тијело нетакнуто временом и да се налази у истој "лотос" пози у којој је умро медитирајући. Иначе, Итигалов је завјештао да се његово тијело ексхумира, а то је урађено у три наврата – 1955, 1972. и посљедњи пут 2002. године. Сва три пута установљено је да на њему нема знакова труљења.

Иначе, Лама Итигилов је још за живота постао легенда, био је вођа будиста источног Сибира од 1911. до 1917. и прославио се као филозоф и љекар, а причало се да, попут Исуса, може да хода по води. Најзагонетнија је његова смрт 1927. када је Лама окружен ученицима сјео у "лотос" позу и наредио да се његово тијело извуче из гроба послије одређеног времена, обећавши да ће се вратити жив. Затим је утонуо у дубоку медитацију.  

Тијело се сада налази у Иволгинском манастиру, код мјеста Улан-Уде, у дијелу Бурјатије, близу границе са Монголијом и представља праву реликвију. Централна духовна управа Будистичке традиционалне Санги Русије донијела је тада одлуку да створи све услове за даље очување реликвије.

Љекари објашњавају да је феномен очувања тијела послије смрти познат у медицини и да је обично посљедица балзамовања или дјеловања одговарајуће средине у којој је тијело почивало, али да чим у гробницу доспе кисеоник, ткива почињу да се распадају.

"Јасно је да Итигилов није жив јер не може да устане и хода, али одлазећи на 'онај' свијет у стању медитације он није ушао у смрт, већ у друго стање. Резултати истраживања наводе на претпоставку да је Лама себе вјештачки увео у стање анабиозе, оно што се дешава са неким живим организмима под стресом. Инфрацрвена спектрофотометрија показала је да бјеланчевине у његовим ћелијама имају карактеристике живих организама", објаснила је докторка историјских наука Гаљина Јершова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана