Моћна “армата” дебитује на Црвеном тргу

Агенције
Моћна “армата” дебитује на Црвеном тргу

Москва - Руско Министарство одбране објавило је прву серију фотографија новог супертајног тенка “армата Т-14”, чија се званична премијера очекује на војној паради у Москви на Дан побједе.

 

Оружје је намијењено за главне битке, а свјетска јавност ће моћи да га види 9. маја на Црвеном тргу у Москви. Као и на другим ратним возилима, простор за возача и пушка су прекривени платном.

Након пет година усавршавања, “армата” је коначно стигла на руску “шопинг” листу. Детаљне карактеристике овог возила су и даље у тајности, али детаљи су полако почели да се појављују у медијима од почетка ове године.

“Армата” садржи потпуни механичко-електрични пренос и очекује се да се развије у роботско ратно возило. У оклопној капсули има мјеста за само два оператера.

Цијена овог ратног возила процјењује се на скоро 7,4 милиона америчких долара, а сматра се да ће руској војсци бити потребно 2.300 комада.

Тенк посједује и активну заштиту која га штити од ракетних и противоклопних удара, укључујући и оне из ваздуха, тако да чак и најмодернији “апач” хеликоптери неће моћи својим пројектилима у потпуности да зауставе Т-14.

За разлику од борбених авиона, дизајнирање и израда новог тенка је знатно компликованији посао. Од Другог свјетског рата руска војска је већ избацила пету генерацију борбених авиона, а “армата” је тек трећа генерација борбених тенкова.

Руси су средином седамдесетих година почели да дизајнирају нови тенк и након неколико итерација направљен је коначни дизајн “армате”, у коју није уграђен ниједан инострани дио.

На Паради ће такође бити приказано и друго наоружање руске војске, као што су унапријеђена тешка оклопна возила “курганет 25” и “бумеранг”, оклопна возила “тајфун-У”, покретна хаубица “коалиција-СВ” и ракетни системи “корнет-Д”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана