Млађе жене склоније инфаркту без типичних симптома

Танјуг
Млађе жене склоније инфаркту без типичних симптома

МАЈАМИ - Жене, нарочито млађе, чешће него мушкарци доживе срчани удар, а да нису имале бол у грудима или неки други типичан осјећај нелагодности, упозоравају амерички стручњаци Вотсон клинике, у Лејкленду, Флорида.

У таквим случајевима могу да се јаве неки нетипични симптоми - необјашњиво скраћење даха, бол у вилици, врату, рукама, леђима или стомаку, преноси Ројтерс.

Тим са Флориде анализирао је 1,1 милион случајева срчаних удара између 1994. и 2006, који су утврђени у близу 2.000 болница у САД.

Установљено је да код жена 42 одсто срчаних удара прође без типичних симптома, а код мушкараца 31 одсто, с тим што су код жене млађих од 45 година ти случајеви 30 одсто чешћи него код мушкараца исте старосне групе.

Код особа које су доживеле инфаркт између 45 и 65 година та разлика међу половима се смањује на 25 одсто, а после 75 године се готово губи.

Утврђено је да су млађе жене, које су инфаркт преживјеле без типичних симптома, и под 20 одсто већим смртним ризиком него млађи мушкарци који су доживјели такав срчани удар. Послије 65 године, међутим, смртни ризик код жена постаје мањи него код мушкараца.

Џон Канто, један од учесника студије, напомиње да би жене, нарочито оне које имају предиспозицију за инфаркт (болују од дијабетеса, имају породичну историју срчаних болести или пуше) требало да буду свјесне чињенице да изостанак бола у грудима не искључује могућност инфаркта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана