Младић остао будан током операције VIDEO

vijesti.me
Младић остао будан током операције VIDEO

Пола сата од 50 минута колико је трајала његова операција плућа, 22-годишњи младић у Шведској је био свјестан дешавања око њега. Пробудио се током операције, али није могао да комуницира са љекарима.

“Мозак ми је стално говорио да кажем своје име, да кажем нешто, урадим нешто, помјерим прсте, али ништа од тога нисам могао да учиним”

“Било је грозно, моја најгора ноћна мора”, казао је овај младић из шведског града Векше, пише The Local.

Он је оперисан крајем марта. Добио је анестезију, али је ускоро након тога постао је свjестан гдjе се налази. Највећа траума је свijест о преживљеном болу.

Младић је о искуству обавjестио и Национални одбор здравља. У свом извjештају је навео да је могао да чује љекаре и медицинске сестре како разговарају, док је његов бол постајао интензивнији.

Операција је трајала 50 минута, а он је био будан 30-35 минута.

Након што се пробудио из анестезије, испричао је љекарима шта се десило. Препричао им је шта се дешавало током операције, шта је ко од њих говорио...

Када је након операције анестезиолог разговарао с њим, рекао је да су постојале индикације да није све било у реду. Младић међутим никад није добио објашњење зашто се то десило.

“Још увек ми је тешко. Била је то најгора ствар коју могу да замислим. Још ми је понекад тешко да спавам”, рекао је младић.

Статистике показују да сваке године код око 60.000 пацијената у САД анестезија попусти за време операције. Пацијент је у таквом стању у потпуности свјестан свега око себе и осјећа бол али је у потпуности парализован.

Та је тема била инспирација и за филм “Awake” у коме се Клеј Бересфорд буди усред операције срца, без могућности да реагује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана