Mитови о мjесечарењу

novimagazin.rs
Mитови о мjесечарењу

Ходање у сну повезује се са стресом и несаницом а овај феномен прате разни митови.

Према досадашњим сазнањима, мjесечарење је највjеројатније повезано с генетиком, а од готово 80 одсто мјесечара барем један њихов члан породице је у неком периоду свог живота ходао у сну, утврдили су канадски научници.

Иако дјелује опасно, поготово онима који су се први пут с тиме сусрели, научници тврде да је то само мит. Они су анализом истраживања спроведених у посљедњих 15 година успјели да раскринкају уобичајене заблуде.

Мит: Мјесечарење је у већини случајева опасно

Иако може бити опасно, мјесечарење најчешће траје кратко тако да мјесечари не стигну да се овреде. Они имају потпуно другачију перцепцију своје активности од оне дневне и врло спретно избјегавају све препреке. Само у ријетким случајевима мјесечарење траје дуже и може бити опасно, а неки од испитаника чак су возили и ауто у сну.

Мит: Чешће мјесечаре одрасли

Мјесечарење се смањује с годинама, а најчешће мјесечаре дјеца старости од шест до 12 година. У готово 75 посто случајева ходање у сну у одраслом добу једноставно престаје само од себе. Одрасли имају лошији сан него дјеца, а стање дубоког сна траје све краће због чега су епизоде ходања у сну и све ријеђе.

Мит: Људи који мјесечари се не сјећају ходања у сну

У фази сна различити дијелови мозга могу спавати у различито вријеме због чега су мјесечари истовремено и будни и спавају. Управо због тога могу се присјетити свега, нарочито одрасли, док дјеци то теже пада.

Мит: Све што мјесечари раде, раде без икаквог повода

Иако оно што мјесечари раде проматрачу нема никаквог смисла, они тачно знају своје разлоге. Ти разлози нису увијек сувисли, али мјесечари су увјерени да је то оно што треба да ураде, баш као у будном стању. Тако је на примјер један од волонтера током мјесечарења пса одвео под туш зато што је мислио да се животиња запалила.

Мит: Мјесечарење не утиче на будно стање

Мјесечарење увелико утиче не мјесечаре у будном стању. Ходање у сну је најчешће посљедица стреса и недостатка сна, а скоро 45 одсто мјесечара је толико уморно да једва функционише и спавају кад год имају прилике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана