Мистериозни магнет за небеска тијела

Агенције
Мистериозни магнет за небеска тијела

Метеорска киша која је изненадила становнике Русије само је још једно у низу изненађења које им је свемир приредио. Међу најинтригантнијим и свакако најпознатијим „изненађењима" јесте оно из 1908. године упамћено као Тунгуска експлозија.

У питању је посљедњи велики судар наше планете са неким малим тијелом пристиглим из Сунчевог система. Љета 1908. године, тачније 30. јуна нешто послије седам сати ујутру, космичко тијело непознатог поријекла експлодирало је у сливу ријеке Подкаменаја Тунгуска у сјеверозападном Сибиру.

Енергија која је ослобођена у том тренутку била је толико велика да се пореди са експлозијом хидрогенске бомбе од десетак мегатона. Јачина судара била је толика да је уздрман цио стари континент као и дио Азије. Опсерваторије на свим крајевима свијета даноноћно су проучавале необичан догађај, а за то вријеме у Русији су ноћи биле толико свјетле да је тамношње становништво, примјера ради, све вријеме током ноћи могло да чита књиге без додатног освјетљења.

Осим неслућеним таласима енергије, ова експлозија обавијена и је и велом мистерије. Већ деценијама научна јавност подјељена је око тога шта се тог јутра заправо десило. Бројни умови представљали су своја виђења догађаја, али ниједно за сада није прихваћено у потпуности.

Зато нимало не чуди што је Тунгуска експлозија ушла и у свијет популарне културе. када је 2008. године обљжен век од експлозије Нитендо је представио видео игру „Wii.Tunguska" која је заснована на догађајима из Сибира, области сада већ познате као магнет за небеска тијела.

Ширу популарност међу млађим генерацијама догађај је стекао средином деведесетих када су мистерију Тунгуске експлозије рјешавали популарни Молдер и Скали у серији „Досије Икс".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана