Мистериозна рушевина у сиријској пустињи стара 10.000 година, али јој се не може прићи

Jutarnji.hr
Мистериозна рушевина у сиријској пустињи стара 10.000 година, али јој се не може прићи

Дамаск - Мистериозна грађевина пронађена у Сирији стара је око 10.000 година, процјењују стручњаци.

Своју теорију не могу у потпуности потврдити јер је истраживање на том подручју онемогућено због жестоких сукоба који трају у тој регији, тврде научници.

Ову чудновату камену формацију 2009. открио је археолог Роберт Масон . Он је наишао на камен, чудне линије и пећине у ненасељеном дијелу сиријске пустиње.

Масон је о своме открићу проговорио на предавању у Семитском музеју на Харварду . Рекао је како је ова формација откривена око 80 километара сјеверно од Дамаска те како вјерују да потиче из раздобља неолитика или из броначног доба.

Удубине у камену и пећине врло су једноставне, али су јасно назначене и одвојене од остатака околине. Оно што их чини посебнима је чињеница да на њима нема никаквих назанака да су некада давно биле настањене и да се у њима одвијао живот.

'Чини се као да су тамо покапали своје мртве, као гробница. Но, потребно је ово детаљно истражити, али због сукоба у Сирији то још неко вријеме сигурно неће бити могуће', рекао је Масон.

У близини формације налази се популарни манастир 'Deir Mar Musa' познат по спектакуларним кршћанским фрескама.

Масон вјерује како је тај самостан некада била римска кула. Управо је доказе о њиховом постајању тражио Масон када је наишао на своје посљедње откриће.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана