Мистерије пирамида: Фантастичне грађевине нису градили робови?

express.hr
Мистерије пирамида: Фантастичне грађевине нису градили робови?

Од савршености њихове изградње до преклапања са звијездама и сврхе у коју су изграђене - пирамиде нам и данас представљају мистерију.

Већина људи зна да су пирамиде велике, импресивне грађевине изграђене давно у Египту. Такође је познато како су служиле као монументалне гробнице фараона. Али, постоје друге бројне занимљивости о овим фасцинантним грађевинама, за које се сумња да су изграђене и уз помоћ ванземаљаца.


25 фасцинантних чињеница о њима:

1. Три пирамиде у Гизи (Кеопсова, Кефренова и Микеринова) су најпознатије египатске пирамиде, али заправо се на подручју древног Египта налази преко 140 пирамида.

2. Најстарија египатска пирамида је пирамида фараона Џосера, саграђена око 2650. г. прије нове ере. Налази се у Сакари, највећем гробљу града Мемфиса, на којем је откривено више од 250 подземних гробница.

3. Кеопсова или Куфу пирамида је дефинитивно највећа пирамида. У оригиналу је била висока 146,5 метара, док данас има 138,8 метара.

4. Све до изградње Линколн катедрале у Енглеској 1311. г., Кеопсова пирамида је важила за највишу грађевину коју је направио човјек – и то 3871 годину.

5. Велика пирамида у Гизи је најстарија од Седам свјетских чуда античког свијета и посљедња која још увијек у свом већем дијелу постоји.

6. Процјењује се како је број људи, потребан за изградњу једне пирамиде, био око 100 хиљада.

7. Пирамиде у Гизи чува велика Сфинга, највећи монолитски кип на свијету. Вјерује се како лице Сфинге приказује лице фараона Кефрена.

8. Све египатске пирамиде су изграђене на западној обали ријеке Нил, које је мјесто заласка сунца, па се у египатској митологији повезује са мјестом преминулих душа.

9. Древни Египћани су сахрањивали своје племство заједно с разним предметима - од оних свакодневних до луксузних, попут накита. Вјеровали су како ће их мртви користити у загробном животу.

10. Први познати архитекта пирамиде је био Имхотеп, љекар и инжењер. Сматра се како је заслужан за изградњу прве велике пирамиде фараона Џосера.

11. Док се стручњаци слажу с тезом да су пирамиде изграђене од великих камених блокова изрезбарених бакарним алатом, техника којом су помјерали и постављали камене блокове и данас остаје предмет нагађања.

12. Оно што је очигледно, је да су се технике за изградњу пирамида развијале кроз вријеме, јер су новије пирамиде изграђене на другачији начин.

13. Након завршетка раздобља пирамида у древном Египту, процват градње таквих грађевина започео је на подручју данашњег Судана.

14. Било је покушаја да се униште пирамиде у Гизи у 12. вијеку, за шта је био одговоран курдски владар Ал-Азиз. Ипак, одустао је од тога јер је процјењено да би било тешко да се униште, али успио је да оштети пирамиду Микерена - камен је оштећен тако да изгледа као велика посјекотина на сјеверном лицу пирамиде.

15. Три пирамиде у Гизи су, по својој локацији усклађене са сазвјежђем Ориона. То сазвјежђе се повезивало с богом загробног живота, Озирисом.

16. Процјењује се да је велика пирамида у Гизи састављена од 2 милиона и 300 хиљада камених блокова, који износе од двије до 30 тона, а понеки блокови и преко 50 тона.

17. Пирамиде су изворно заштићене камењем израђеним од високо полираног бијелог кречњака. То камење је одражавало сунчеву свијетлост, због чега су оне сијале попут драгуља.

18. Захваљујући заштитном сјајном слоју, претпоставља се да су пирамиде могле да се виде са планина у Израелу, а можда чак и са Мјесеца.

19. Упркос огромној врућини у пустињи, температура у њима је стална - око 20 степени Целзијусових.

20. Тешко је процијенити тачну тежину пирамиде, али се претпоставља да Кеопсова пирамида износи око 6 милиона тона.

21. Кеопсова пирамида је изграђена тако да је окренута према сјеверу, а заправо је то најпрецизније усклађена грађевина према сјеверу у свијету. Упркос томе што је направљена давно, њено одступање од "правог јсевера" је минимално - а разлог за то је помјерање Сјеверног пола Земље.

22. У просјеку, потребно је било око 200 година за изградњу сваке пирамиде, што значи да се често градило неколико пирамида истовремено.

23. Један од разлога зашто су пирамиде тако добро очуване је јединствен везивни материјал који се користио, а ни данас се не зна од чега је тачно добијен.

24. Супротно популарном вјеровању, пирамиде нису радили робови или заробљеници, већ плаћени радници - од оних физичких до бројних умјетника.

25. Иако се често повезују с хијероглифима, они нису пронађени у унутрашњости Велике пирамиде у Гизи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана