Мистерија у Амазону: Минијатурне беле куле на дрвећу збуњују научнике

Blic.rs
Мистерија у Амазону: Минијатурне беле куле на дрвећу збуњују научнике

Мистериозне мајушне структуре које је на дрвећу у перуанском дијелу делте Амазона открио Трој Александер, постдипломац ја Техничком универзитету Џорџије (САД) а које подсјећају на минијатурне бијеле куле окружене такође бијелим плотом потпуна су мистерија за научнике

.Александер је ову појаву први пут открио 7. јуна, дакле прије само неколико мјесеци, у подножју шатора до непромочивог платна у близини истраживачког центра Тамбопата, у југоисточном Перуу.  

Након тога, открио је још неколико оваквих малих "ограда" на стаблима дрвећа у шуми, и мјерењем је установио да у пречнику имају око 2цм.

Од тада њихове фотографије поставља на интернет сајтовима, не би ли му неко рекао о чему се ради, али све до данас нико није био у стању да мистериозну појаву идентификује.

Фил Торес, биолог из Тамбопате који је поставио линк за ове фотографије, подједнако је збуњен њиховим пореколом, а ентомолог (стручњак за инсекте) Вилијам Еберхард са Смитсонијан института за тропска истраживања каже да нема представу од чега су начињене.

Куле направли лептири?

Норм Планик, почасни кустос Америчког музеја природне историје и стручњак за пауке каже да је видио фотографију, али да нема представу која животиња би могла да направи тако нешто.  

Линда Рејор, са Универзитета Корнел нагађа да би у питању могао бити неки инсект из породице златооких , мада ништа не може поуздано да тврди.

Има и мишљења да је у питању неки од лептира из породице Уродидае, за које се зна да плету чауре налик на корпе, или пак неки од мољаца из породице Bucculatricidae.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана