Мистерија старе фотографије: Никола Тесла као инструктор пливања на плажи?

Блиц
Мистерија старе фотографије: Никола Тесла као инструктор пливања на плажи?

О Николи Тесли до сада су објављене на стотине студија и биографија, али није познато да се у било којој од њих наводи да је славни научник у једном периоду живота био и - инструктор пливања!

 На друштвеним мрежама објављена је фотографија за коју се тврди да представља Теслу у купаћем костиму, на плажи.

Никола Тесла - инструктор пливања?

Информације уз фотографију сугеришу да је направљена око 1900. године на плажи на Лонг Ајленду, а поред америчко-српског научника налази се и непозната млада жена.  

О овом периоду Теслиног живота не зна се много, али детаљи његове аутобиографије наводе неке детаље који говоре о томе колико је волио да плива.  

“Једном приликом, када ми је било око 14 година, хтио сам да мало уплашим пријатеље који су се са мном купали. План ми је био да зароним испод дугачке плутајуће структуре, и да затим нечујно изроним на другом крају. Пливање и роњење су ми били једнако природни као што су природни једној патки, па сам био убијеђен да ћу моћи да то изведем”, писао је Тесла.  

Покушај је, међутим, у једном тренутку кренуо наопако и он је почео да се дави, и у једном тренутку је пао у несвест,  па су га пријатељи пронашли на обали ријеке.  

Судећи по објављеној фотографији, Тесла је можда након тога поправио пливачке вјештине, и зарадио статус пливачког инструктора.  

У свему овоме, наравно постоји и зрно сумње. Сличност мушкарца тамне косе са упечатљивим брковима и великог научника упадљива је, али аутентичност још није потврђена.  

Један корисник објавио је исту фотографију на сајту “Тумблр”, на ком је потписана као “Пливачки инструктор на плажи Мидленд на Стетен Ајленду, 1896. године”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана